Log in CANDO
Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Meet the Team – Interviu Monica Ghilan

Eucom » Blog » Meet the Team – Interviu Monica Ghilan
Meet the Team – Interviu Monica Ghilan - eucom.ro

Întrebarea m-a trimis inițial cu gândul la procesul de definire a rolului meu în echipa Eucom prin care am trecut anul trecut, un proces complex și provocator prin care am identifcat punctele mele forte și felul în care acestea contribuie la succesul echipei. Da, acestea sunt preocupări importante în Eucom, care ajută mult la creșterea noastră ca profesioniști, dar îmi dau seama că întrebarea vizează poziția mea în companie. Ei bine, coordonez Departamentul numit Trainer Success Specialist, pe scurt TSS. Așa cum se deduce din denumire, prin activitatea noastră ne asigurăm că Trainerul Eucom are succes în sala de curs și, implicit, cursantul are o experiență de învățare WOW.

Am bucuria să am alături de mine în echipă buni profesioniști, cu care lucrez cu mare plăcere și încredere. Facem strategii de curs împreună cu colegii noștri traineri, creăm resurse și instrumente utile în sala de curs – fie ea fizică sau virtuală – concepem programe de formare pentru echipa de traineri, facem design pentru produse noi care să răspundă nevoilor clienților, organizăm evenimente și aș putea continua mult pentru că activitatea noastră este foarte variată și avem mereu proiecte noi care ne provoacă.

Nu știu să răspund la această întrebare. Dincolo de glumă, chiar îmi este greu să îl aleg pe cel mai interesant. Sunt aproape 6 ani de când EUCOM mă provoacă să ies din zona de confort și să fac mereu ceva nou. În ultimul an, de exemplu, am coordonat procesul de digitalizare a activității noastre pe de o parte cu scopul de a oferi clienților noștri acces facil la toate informațiile relevante despre cursurile pe care le organizăm împreună și pe de altă parte cu scopul de a simplifica și eficientiza munca colegilor mei. Am învățat multe lucruri noi, mi-am creat un nou mod de gândire și chiar de comunicare lucrând în acest proiect. Tot anul trecut am conceput și implementat un program nou care se adaptează foarte ușor nevoilor clientului, un club de limbă străină în cadrul căruia participanții sunt provocați de un facilitator Eucom să dezbată, să facă role-play-uri, exerciții de problem solving și critical thinking abordând teme de interes pentru activitatea lor și toate acestea în limba străină de interes pentru ei. Dar dacă ar fi să aleg totuși cel mai interesant proiect aș zice că este procesul de creștere, de ”devenire” cum îmi place să îi spun, un proiect permanent în care este implicată toată echipa Eucom. Acesta este proiectul care mă entuziasmează cel mai tare. De la întâlnirile lunare ”Chance to Learn” în care dezbatem o carte pe care o citim cu toții, la traininguri, discuții 1to1 cu Managing Partners, workshop-uri și multe alte acțiuni care au toate scopul de a contribui la creșterea noastră ca indivizi și ca echipă. Iată că am găsit totuși răspunsul.

Ca întotdeauna va fi un an cu multe proiecte frumoase, dar nu voi dezvălui acum surprizele. La sfârșitul anului trecut am conceput împreună cu colegele mele din departament un program de Masterminds, întâlniri facilitate de noi în care colegii noștri traineri dezbat aspecte din activitatea lor, împărtășesc experiențe și găsesc soluții pentru provocările pe care le au în cadrul cursurilor. Sunt întâlniri intense, în care se nasc multe idei valoroase și, nu în ultimul rând, ne simțim foarte bine împreună. Vom continua în 2021 acest program de întâlniri bilunare, dar pregătim și alte traininguri și workshopuri pentru colegii noștri. Totodată ne gândim și la clienții și, implicit, la cursanții noștri și lucrăm la noi tipuri de programe customizate în funcție de nevoile lor de formare.

La nivel individual cea mai mare provocare a fost aceea de a lucra cu mine însămi, de a-mi controla acele porniri ale personalității mele care nu mă ajutau în activitate și să le valorific cât mai bine pe cele care mă ajutau. Vorbesc la trecut, dar procesul continuă, bineînțeles.

La nivel de echipă, a fost momentul intrării în pandemie. Va rămâne pentru totdeauna pentru noi un moment extraordinar în care am trecut în doar 2 zile toate cursurile în mediul online. Dacă e să mă gândesc strict la echipa TSS, am instruit în acele câteva zile peste 70 de traineri care au început să folosească nu doar o platformă online de comunicare, ci unii și cîte 3-4 diferite în funcție de restricțiile companiilor client. Am vrut să oferim cursanților noștri continuitate și stabilitate într-un moment în care nimeni nu știa ce și cum va fi. Și am reușit. Colegele mele și colegii traineri au fost cu adevărat extraordinari. Când mă gândesc la acel moment îmi vine în minte feedbackul unui client cu care lucrez îndeaproape și care atunci ne-a spus că felul în care noi, EUCOM, ne-am organizat și ne-am mișcat în acele zile i-a inspirat și i-a ajutat să facă mai ușor trecerea propriei lor activități în online. Și iată cum lucrurile se leagă și vedem cum misiunea noastră de a impacta pozitiv 500 000 de oameni în 10 ani se împlinește cu rost.

Îmi place să cred că sunt exact aceeași Monica. Ce fac când nu sunt TSS? Ascult muzică sau, cum îmi place mereu să spun, ”vânez” muzică. Mă pasionează să descopăr muzici noi, combinații exotice, de la jazz cântat la kora africană sau la doudouk-ul armenian la multă multă muzică africană, dar și muzică clasică, blues și rock. Îmi plac serialele și documentarele istorice, iar în vremurile non-pandemice, plimbările lungi în compania unui prieten și ”vânătoarea” de case vechi. Mai mult decât orice, îmi plac conversațiile lungi cu fiica mea.

Oamenii din jurul meu. Fiica mea, pe care o admir foarte mult. Mama mea care a ținut mult la educația mea și a surorii mele. Oamenii cu care lucrez, care ma uimesc mereu cu creativitatea lor și cu energia pe care o au. Prietenii, și mă mândresc cu faptul că am în viața mea doar oameni care îmi plac și pe care îi iubesc.

O carte? Alta decât romanul pe care tocmai l-am scris aici? Orice carte a scriitoarei nigeriene Chimamanda Ngozi Adichie, dar aleg Jumătate de soare galben tradusă excelent în română la Editura RAO. Dacă e să mă gândesc la cartea care mi-a fost cea mai de folos în viață, categoric Legendele Olimpului a lui Alexandru Mitru. Doar un film?!!! Călăuza în regia lui Andrei Tarkovski. Film greu, dar care m-a învățat cum să înaintez în viață atunci când îmi doresc ceva și am obstacole. Un cântec. E dureros să aleg, dar am să zic două: First time I met the Blues al lui Buddy Guy (neapărat înregistrarea din 1970 din Theresa’s Blues Club Chicago) și Balada lui Ciprian Porumbescu pe care am descoperit-o pe la 8 ani și care m-a învățat ce efect poate avea muzica asupra mea.

Omnia mea mecum porto (Toate ale mele le port cu mine). Această vorbă, zice-se, a lui Bias, îmi amintește că toate resursele de care am nevoie sunt în mine și mă ajută să fac față provocărilor, oricare ar fi ele.

Multumesc mult!

Data articol: 22 ianuarie 2021