Language Vitamin: Patru sfaturi pentru învățarea unei limbi străine din filme și seriale
Filmele și emisiunile TV pot fi instrumente excelente pentru a te ajuta să devii un vorbitor mai competent al unei alte limbi. Captivându-ți atenția și stârnindu-ți curiozitatea, aceste formate pot insufla o atitudine pozitivă față de învățare. De asemenea, te pot ajuta să fii un participant mai activ și să te mențină motivat să acorzi mai mult timp sarcinilor legate de limbă.
Există o serie de seriale și filme minunate și captivante disponibile la îndemâna noastră, de la drama spaniolă Netflix La Casa de Papel (care este cel mai vizionat show într-o limba non-engleză de pe site-ul de streaming) până la clasice filme precum La Dolce Vita a lui Federico Fellini. sau câștigătorul Oscarului de anul trecut, filmul coreean Parasite.
Învățarea unei limbi în acest fel, totuși, este mai ușor de spus decât de făcut. Așadar, iată patru sfaturi care te vor ajuta să profiți la maximum de învățarea limbilor străine prin TV și film.
- Limbaj corporal sau sunete secundare
Poate că unul dintre cele mai mari beneficii ale folosirii filmelor pentru a învăța o altă limbă este că ți se oferă un context vizual, care sprijină învățarea, oferind un cadru vizual de care limba se poate agăța. De exemplu, filmele te pot ajuta oamenii să înțelegi cuvinte și expresii străine, oferindu-le diverse indicii vizuale și auditive, cum ar fi expresiile faciale, limbajul corpului sau respirația paralingvistică (gâfâituri, gemete, suspine etc.)
Vizionând o scenă fără subtitrări, e posibil să înțelegi câteva dintre cuvinte, dar cu ajutorul imaginilor, poți înțelege ce se întâmplă, deoarece acestea completează acele lacune în limbaj.
- Deducerea din sunet
Filmul și televiziunea sunt însă mai mult decât medii „vizuale”. Sunetul este o componentă destul de importantă pentru starea de spirit și progresia narativă. Schimbările în muzică, sunet de fundal sau utilizarea efectelor îți permit să faci deducții despre dezvoltarea intrigii și a limbajul folosit.
Un exercițiu foarte util pentru a ajuta la dezvoltarea abilităților de ascultare ar fi să ignori elementele vizuale și să descrii personajele și decorul pe baza sunetelor pe care le auzi. De asemenea, poți utiliza caracteristici ale limbajului, cum ar fi înălțimea și intonația vocii pentru a identifica emoțiile personajelor. Acest lucru nu numai că vă crește expunerea la noua limbă, dar te va ajuta să înțelegi cum variază limbajul și tonul în anumite situații emoționale.
- Pronunție corectă
În cărțile și textele convenționale pentru învățarea limbilor străine, conversația poate părea oarecum artificială. În viața reală, oamenii nu tind să vorbească în mod predefinit, conversațiile fiind spontane și naturale.
Prin film și TV, ești expus la trăsăturile naturale ale conversației și la funcțiile comunicative ale limbii. Acest lucru te poate ajuta să obții un flux de vorbire mai natural, prin imitarea expresiilor recurente în limbajul natural. De asemenea, te va învăța și lucruri despre intonația în vorbire.
Vă puteți familiariza și cu diverse dialecte, pronunții și tipuri de intonație, auzind vorbitori nativi folosind modele specifice de pronunție și fluxuri naturale de vorbire. Mimarea unor astfel de sunete te poate ajuta să îți îmbunătățești pronunția.
- Folosește limba ca un nativ!
Prin expunerea la dialog, ești introdus și în conversațiile din viața reală și în limbajul și vocabularul de zi cu zi. Așadar, filmul și televiziunea sunt surse autentice de limbaj variat, oferind mostre de limbaj în context – lucrurile pe care oamenii le discută în viața de zi cu zi.
EUCOM certifică abilitățile lingvistice folosind un instrument unic în România, facilitat de o platformă high-tech și rezultate în timp real. Revoluționează procesul de testare a limbii, cu punctaj instantaneu și precise pentru capacitatea de vorbire, gramatică și scriere în 33 de limbi. Află mai multe aici.