Interviu cu Timea – Trainer Limba Germană
Timea, ne poți spune de unde a pornit pasiunea ta pentru predat?
Am început prin a preda păpușilor mele, le explicam noile cuvinte pe care le învățam și făceam cu ele exerciții de matematică, totuși spuneam că vreau să fiu veterinar când voi fi mare. Odată devenită “mare” am avut tot felul de joburi, la companii de diferite dimensiuni, de la multinaționale la start-upuri, dar nimic nu îmi face la fel de multă plăcere ca predatul și munca cu oamenii.
Am redescoperit această pasiune când am văzut satisfacția cursanților mei la sfârșitul unui modul. Nu se compară nimic cu recunoștința lor, e o plăcere să îi văd evoluând.
La ce vârstă ai invățat limba germană și ce te-a ajutat cel mai mult în acest proces?
Am început să învăț germană încă din grădiniță, părinții mei au considerat că îmi va fi mult mai ușor să învăț prima dată germană, apoi engleză, deci cred că în acest proces m-a ajutat cel mai mult…joaca. J
A existat un profesor în școala generală sau liceu care consideri că a avut un impact puternic asupra ta? În ce mod te-a influențat?
Am avut în liceu o profesoară de germană și dirigintă venită din Germania, Frau Fischer. Avea un stil diferit de a ține orele față de ceea ce era obișnuit în România. Venea cu teme de dezbatere, ne lăsa să descoperim singuri autorii germani și ne încuraja mereu să gândim “outside of the box”. Am învățat foarte multe de la ea, chiar dacă la început a fost o provocare să mă obișnuiesc cu stilul ei. Chiar și acum îi mai scriu mailuri despre ceea ce fac și mă bucură să aud de la ea vești bune.
De ce Eucom?
O prietenă de-a mea mi-a recomandat Eucom, ea era deja trainer și preda engleză și franceză. Îmi place că am libertatea de a-mi concepe orele de curs liber, în funcție de nevoile și cerințele cursanților mei. Primesc suport în alegerea manualului potrivit și am la dispoziție multe materiale care mă ajută să-mi dezvolt stilul de a preda.
Cât de important consideri că este să găsești un mod creativ și distractiv de a preda/învăța o limbă străină?
Creativitatea pentru mine înseamnă intuiție și flexibilitate. Fiecare grupă are o altă dinamică și e important să mă adaptez lor pentru a face cât mai plăcută învățarea. Dacă cursanții se simt bine în largul lor și explorează subiecte de interes pentru ei, atunci vor învăța mult mai repede limba germană și vor veni cu drag la cursuri.
Există acest mit potrivit căruia adulții învață mult mai greu limbi străine, comparativ cu copiii. Mulți adulți sunt descurajați și se tem să se înscrie la cursuri, din acest motiv. Tu ce părere ai despre asta?
Copiii sunt într-adevăr ca niște bureți care absorb cu ușurință orice informație nouă, asta nu înseamnă că un adult nu poate asimila noi cunoștințe, indiferent de vârstă. Există o caracteristică importantă pe care copiii o au și îi ajută în procesul învățării, anume curiozitatea. Este responsabilitatea oricărui trainer să stărnească și păstreze această curiozitate.
Care e cea mai amuzantă experiență a ta din timpul orelor de curs?
Cursanții mei găsesc mereu traduceri “mai la îndemână” când vine vorba de limba germană. Din aceste traduceri improvizate se nasc mereu multe râsete și voie bună, dar așa măcar se întipărește mult mai ușor semnificația cuvântului nou și bineînțeles traducerea corectă.
Ți-ai propus să înveți și alte limbi străine în viitor?
Da! Mi-am dorit mereu să învăț franceza. Sunt apropiată de cultura franceză, am citit mult de la autori francezi, îmi place țara lor, stilul de viață și cultura în general. Franceza e o limbă foarte melodioasă și mi-ar plăcea mult să o învăț în viitorul apropiat.
Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unei persoane care tocmai s-a apucat să studieze o limbă străină?
Să își cunoască motivația și să fie curioasă. Învățarea oricărei limbi străine este o călătorie, pe parcursul căreia se întâlnesc atât obstacole, cât și reușite, așa e normal. Unii preferă gramatica, alții lectura, important e să rămână deschiși și curioși. Având în minte motivația inițială și păstrând un gram de curiozitate, se trece mult mai ușor peste anumite bariere, cum ar fi lipsa timpului, teama de a vorbi, etc.
Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?
De câte ori primesc un feedback bun, sunt foarte emoționată, e dovada că munca mea are într-adevăr impact și contribuie la dezvoltarea personală și profesională a cursanților mei. Trebuie să recunosc că limba germană nu e cea mai ușoară, tocmai din acest motiv am de multe ori persoane la curs, care sunt la a doua, treia încercare de a învăța limba. Cel mai bun feedback pe care l-am primit a fost: „nu aș fi învățat niciodată limba germană, dacă nu erai tu trainer.” Am fost foarte impresionată și am primit cu recunoștință acest feedback.
Lăsând puțin la o parte activitatea profesională, ce iți place să faci în timpul liber? Vorbește-ne puțin despre omul Timea.
Îmi place să descopăr oameni și culturi, următoare “descoperire” sper să fie Cuba. Îmi place mult tot ceea ce ține de artă: filme, muzică, literatură. Savurez cu același drag în fiecare dimineață cafeaua, iar acest ritual este sacru pentru mine. Sunt iubitoare de animale și militantă pentru drepturile acestora. Cred că la acest capitol, România mai are multe de învățat, însă vreau să cred că atitudinea pe care o avem față de această problemă se va schimba curând.
Ah, și am două finuțe pe care le iubesc mult! 🙂
Dacă ai decide să pleci într-o vacanță prelungită, ce loc ai alege și de ce?
În Valencia. Nu sunt prietenă cu iarna și frigul, îmi place la nebunie vara, marea și Sangria. J Valencia este un oraș care are multe de oferit din punct de vedere cultural, climatic și gastronomic.
În materie de gastronomie, care este bucătăria ta internațională preferată?
Sunt o gurmandă, îmi place să mânânc mereu specificul locului în care sunt și să descopăr noi arome. Dacă ar fi totuși să trag linia și să văd cu ce anume rezonez cel mai mult, cred că aș alege bucătăria italiană.
Care este cartea care a avut un impact major asupra ta și pe care o recomanzi fără să stai pe gânduri?
Niciodată nu mi-a plăcut să răspund la această întrebare, pentru că fiind pasionată de lectură, consider că fiecare carte citită m-a format într-o oarecare măsură și m-a provocat să înțeleg mai bine noul și necunoscutul. Mi-a rămas totuși în minte “Roșu și Negru”, Stendhal fiind un autor care își cunoaște în cel mai mic detaliu fiecare personaj.
Și ultima, dar nu cea din urmă: Seinfeld sau Friends? 🙂
Two and a half men. 😉