Despre esența unui spirit creativ în Eucom
Articol – interviu, Silviu Dragomir, Managing Partner Eucom
Silviu Dragomir este Managing Partner Eucom. De 15 ani reconstruiește principiile de predare a unei limbi străine adulților. I-am adresat câteva întrebări pentru a vedea care este esența unui spirit creativ.
1. Silviu, ce se află dincolo de imaginea managerului Eucom? Ce te pasionează şi ce nu, ce îţi place tare şi ce te supără mai mult, care este trăsătura ta predominantă? E ceva ce îţi place să spui despre tine? E ceva ce eviţi să spui despre tine?
Ce pot spune despre mine este că sunt şi mă simt un om absolut normal, cu o familie minunată, cu doi copii superbi care mă provoacă neîncetat. Când vine vorba de pasiuni, lista este destul de lungă. Îmi place să citesc, îmi place natura, îmi plac sporturile dar nu să le văd la televizor, îmi place să le trăiesc. Îmi plac oamenii şi cel mai mult mă supără cei care uită ce promit. Trăsătura mea predominantă este ambiţia, am o capacitate uriaşă de a-mi urma şi atinge scopurile. Îmi place că nu m-am schimbat esenţial faţă de momentul în care Eucom era o firmă abia înfiinţată. Evit să spun despre mine că sunt mai mult impulsiv decât calculat.
- Spune-ne care este cea mai faină experienţa pe care ai trăit-o în ultima perioadă, ştim că eşti maratonist (nu ştim din care ligă faci parte, a maratoniştilor de cursă lungă ori de distanţă medie), ştim că îţi plac şi sporturile de contact, faci şi scufundări, descrie-ne în câteva cuvinte măcar una din experienţele acestea.
Despre primul meu maraton pot spune că a fost unul plin de experienţe şi trebuie să mărturisesc că am învăţat foarte multe despre mine. Nu am făcut pregătirea “by the book”, ci mai mult instinctiv, fiind foarte presat de timpul meu liber foarte limitat. Am realizat că dispunem de nişte rezerve uriaşe şi, deşi mă aşteptam să fie foarte dificil, m-am simţit excelent şi am terminat maratonul în timpul pe care mi l-am propus şi cu zâmbetul pe buze. Sporturile de contact sunt o pasiune foarte veche, şi poate din ele am învăţat să continui şi atunci când “doare” ori sunt epuizat. Ador liniştea, frumuseţea şi sentimentul de responsabilitate maximă pentru viaţa ta şi a colegilor de scufundări; sub apă, mediul se poate schimba aproape instantaneu şi trebuie să fii pregătit mental pentru a face faţă. Ai parte de cele mai interesante experienţe atunci când vizibilitatea în apă este foarte redusă şi curentul este puternic. Este un program accelerat de învăţare … despre tine şi despre alţii.
- Spune-ne unul măcar din cele mai frumoase lucruri care se întâmplă în domeniul trainingului lingvistic, în predarea unei limbi străine adulţilor, în activitatea aceasta de modelare a minţii umane.
Doar un lucru este imposibil să numesc, dar o să încerc să enumăr câteva din cele mai importante: cursanţii adulţi descoperă că încă au capacitatea de a învăţa lucruri mari, despre culturi noi, că pot să se dezvolte în varii direcţii, ei văd noi forţe în interior pentru că devin încrezători în ce pot face, cu alte cuvinte- li se deschid porţile unei lumi noi.
- Spune-ne dacă este ceva ce ai vrea să se schimbe în domeniul în care suntem prezenţi de 15 ani (poate percepţia oamenilor despre inovaţie în training?)
Mulţi poate vor să schimbe. Noi asta facem de 15 ani, creăm metode şi tematici noi, analizăm, adaptăm, testăm şi suntem într-o cursă permanentă spre dezvoltare. De fiecare dată promitem un singur lucru unui nou coleg: nu va reuşi să se plictisească.
- Ai un vis mare pe care ai vrea să îl împărtăşeşti?
Da, ca în fiecare zi să fim puţin mai buni decât în ziua anterioară.
- Silviu, cum încheiem acest interviu?
Lumea nu se schimbă pentru noi, dar sigur putem schimba modul în care o privim.