Log in CANDO
Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Cum să ai un ”Growth Mindset”

Eucom » Blog » Cum să ai un ”Growth Mindset”
Cum să ai un ”Growth Mindset” - eucom.ro

“Cercetările mele au demonstrat că mentalitatea pe care o adopți pentru tine insuți, afectează semnificativ modul în care iți trăiești viața.”, spune Carol Dweck, psiholoagă la Universitatea Stanford și cea care a dezvoltat noțiunea de “Growth Mindset”.

Atât cartea sa “Mindset: The New Psychology of Success”, cât și întreaga sa cercetare pe această temă, se bazează pe ideea că mentalitatea oamenilor este fie “fixă”, fie bazată pe creștere. O mentalitate fixă este cea în care oamenii în cauză consideră că inteligența, caracterul și abilitățile lor creative sunt înalte și nu se pot schimba semnificativ de-a lungul vieții. În consecință, efortul lor de a atinge succesul devine modul în care își reafirmă inteligența și priceperea.

Mentalitatea bazată pe creștere însă, își are rădăcina în dezvoltarea abilităților și învățarea continuă cu scopul de a evolua personal și profesional. O persoană cu o astfel de mentalitate nu percepe eșecul ca pe ceva negativ sau ca pe un semn de inteligență limitată, ci ca pe un prilej de a învăța ceva nou.

Cat de benefic este să ai o astfel de mentalitate?

În practică, o mentalitate 100% bazată pe creștere nu există. Ce se întâmplă însă dacă o persoană are o înclinație prea mare către creștere? Pericolul cel mai mare este că devine prea concentrată pe studiu și ajunge să procrastineze, adică poate ajunge să citească mai multe cărți despre cum să pornească un blog, dar evită să se apuce de lucru.

Cu toate acestea o mentalitate bazată pe creștere este sănătoasă pentru că stimultează curiozitatea, dezvoltarea personală, obiceiul de a învăța constant și diminuează frica de a greși.

Companii care implementeaza Growth Mindset

În ideea de a pune în practică principiile mentalității bazate pe creștere, Centrul pentru Cercetare Integrată din cadrul multinaționalei Deloitte, a făcut un studiu menit să verifice dacă managerii din companie își pot schimba mentalitatea.

Au fost create două grupuri: unul de 175 de manageri care au fost trainuiți teoretic și practic cu privire la Growth Mindset, altul de 171 de manageri care nu a participat la acest training. Apoi Deloitte a dezvoltat un modul de training urmat de sesiuni de follow-up, menit să definească ce mindset au cele 2 grupuri. După un an echipele managerilor au fost intrebate cat de eficienți sunt managerii lor. Conform angajaților, eficiența managerilor lor a crescut cu 23% față de anul precedent.

Growth Mindset si cum se aplică in studiul limbilor străine

Mentalitatea bazată pe creștere își are rădăcina în ideea că nu te naști cu un un set de însușiri care nu se pot altera, ci te dezvolți continuu. Un exemplu de abilitate care se poate dezvolta la orice vârstă este învățatul unei limbi străine. Conform unui studiu Eurostat, aproape 98% din elevii din UE au studiat engleză în școală. Pe locul 2 se află franceza cu 33.4%, germana cu 23.3% și spaniola cu 16.9%. În țări ca România, Irlanda sau Olanda, statisticile sunt ușor diferite: franceza este studiată de peste 50% din elevi în aceste țări în timp ce în Danemarca sau Polonia, peste 50% învață germana.

Însă persoanele trecute de prima tinerețe au cel mai mult de câștigat de pe urma învățării unei limbi străine noi. Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh în cadrul căruia s-au analizat dosarele a 650 de pacienți din Hyderabad care suferă de Alzheimer, au demonstrat că pacienții care vorbesc o singură limbă străină, au dezvoltat demența inaintea celor care vorbesc 2 limbi străine. Motivul este că atunci când învățăm o limbă străină, creierul se antrenează și formează noi conexiuni neuronale.

Data articol: 16 ianuarie 2020