Două tehnici care te vor ajuta să înveți orice limbă!
Oricare ar fi limba pe care o înveți, există un anumit set de reguli care trebuie urmate pentru însușirea acesteia. Printre multe altele, există două metode de învățare dezvoltate de Alexander Arguelles, un lingvist american fluent în 10 limbi și cunoscător conversațional al altora 40, care fost descris de ziarul The New Yorker ca fiind „o figură legendară în comunitatea poliglotă”. Acesta promovează învățarea zilnică pentru perioade mai scurte (de câte 15 minute), constând în exerciții foarte diverse începând de la citirea de romane până la rezolvarea de exerciții gramaticale. Cele două tehnici inventate de acesta sunt Scriptorium și Shadowing care sunt foarte ușor de înțeles și pe care le poți aplica începând chiar de astăzi în studiul tău zilnic.
Tehnica Scriptorium
Tehnica aceasta a fost concepută pentru a te ajuta să te concentrezi cu adevărat asupra componentelor individuale ale limbii pe care o înveți și îți poate fi de mare ajutor când vine vorba de îmbunătățirea abilităților de citire și scriere în limba respectivă.
Tehnica Scriptorium a lui Arguelles presupune trei exerciții de bază:
- Citește o propoziție cu voce tare
- Spune fiecare cuvânt cu voce tare din nou în timp ce îl scrii
- Citește propoziția cu voce tare așa cum ai scris-o
Scopul acestui exercițiu este să te forțeze să încetinești, să fii atent la detalii și să cauți tot ce nu știi. Minuțiozitatea și meticulozitatea sunt foarte importante în acest caz. Găsește un material-sursă care îți face cu ochiul (și care știi că a fost scris corect) și apoi copiază-l cu atenție, rostind fiecare cuvânt cu voce tare pe măsură ce înaintezi. Asigură-te că îți aloci timp pentru a verifica orice cuvânt sau regulă gramaticală care îți sare în ochi și despre care nu ești sigur ce înseamnă/cum se folosește.
Tehnica Shadowing
Ideea de bază a acestei tehnici este asemănătoare cu momentele în care cânți în tandem cu artistul preferat un nou hit, diferența fiind că în loc să cânți împreună cu o piesă, vorbești împreună cu o înregistrare a unui text. Practic poți spune că este un exercițiu de imitare. Ai nevoie de un text scris în limba sursă și țintă și o înregistrare a textului în limba țintă. Dacă prima tehnică acoperea partea de citire și scriere, aceasta îți va îmbunătăți abilitățile de vorbire.
Această tehnică are 4 pași:
- Ascultă textul audio în limba țintă în timp ce te plimbi sau faci alte activități fizice. Repetă acest pas de mai multe ori până te familiarizezi cu sunetele.
- Repetă ce auzi. Acum este momentul să repeți cuvintele și propozițiile în tandem cu persoana pe care o asculți, exact ca și cum ai cânta ceva. Acest pas va fi probabil dificil și frustrant pentru început (mai ales pentru că nu vei înțelege multe cuvinte), însă odată repetat de mai multe ori, devine o activitate destul de confortabilă și chiar plăcută. E recomandat să te plimbi și în timpul acestui pas.
- Analizează textul scris (opțional). În cadrul acestui punct poți să faci niște exerciții gramaticale pe text, să cauți cuvintele necunoscute și să înțelegi ce pronunțai până acum. Nu este obligatoriu, însă te poate ajuta foarte mult.
- Aplică tehnica shadowing cu textul în față. Ieși și acum afară la plimbare și repetă din nou cuvintele ca la pasul 2, numai că de data aceasta ia textul sursă și țintă cu tine și uită-te peste ele în timp ce vorbești. Acesta este pasul în care combini pronunția cu semnificația și ortografia.
Repetă toți acești pași de câte ori este necesar și cu texte cât mai variate pentru a deveni fluent în limba preferată într-un timp mult mai scurt!