Cum să îți îmbunătățești abilităţile conversaţionale în această vară
Să comunici eficient poate părea, unora dintre noi, destul de uşor; celor care au o abilitate naturală de a spune lucrul potrivit la momentul potrivit, care rareori şovăie în discurs şi al căror ton este întotdeauna antrenant ori empatic.
Pentru alţii însă a comunica este o luptă anevoioasă, iar a comunica într-o limbă străină poate fi chiar un obstacol de nedepăşit. Implicaţiile sunt nenumărate: pot fi afectate cariera şi businessul, conexiunile cu partenerii şi furnizorii, chiar legăturile cu familia şi prietenii.
De ce este necesar să îţi îmbunătăţeşti abilităţile conversaţionale?
Pentru că, la un prim contact cu interlocutorul, ai doar 30 de secunde pentru o primă impresie bună, iar aceasta îţi poate facilita construirea unor parteneriate profitabile; pentru că denotă profesionalism, inspiri încredere şi înlesneşti deschiderea celorlalţi în relaţia cu tine, iar acestea îţi pot aduce nenumărate beneficii în timp.
Care este cea mai bună metodă pentru a-ţi perfecţiona abilităţile conversaţionale?
În primul rând, ‘practice makes perfect’, conversaţia cu parteneri, colegi, prieteni este cea mai la îndemână modalitate pentru a valorifica abilitatea de a comunica eficient. Exersează nu numai în cadre familiare ţie, ci şi la job, la întâlniri ori la evenimente. Alege-ţi topicuri pe care le stăpâneşti şi deschide conversaţii pe marginea lor. Ia-ţi timp pentru a oferi un răspuns elocvent, vorbeşte clar şi impune atenţia interlocutorului; dezvoltă-ţi un ritm şi un stil conversaţional proprii ţie.
În comunicarea eficientă într-o limbă străină însă este nevoie să reconsideri aceşti parametri. În general, ne gândim prea mult dacă ceea ce spunem în limba ţintă este corect sau nu şi uităm să ne ascultăm activ interlocutorul. Cu toţii ştim că răspunsul potrivit se află în însăşi întrebarea adresată.
Iată câteva strategii pentru a-ţi îmbunătăţi abilităţile conversaţionale într- limbă străină:
- Conectează-te cu vorbitori nativi! Conversaţia cu ei te poate ajuta să înveţi sintaxa, să înţelegi expresii şi să îţi măreşti fluența;
- Citeşte cărţi, ziare ori articole în limba ţintă (cu voce tare)! Vei putea exersa limba în ritmul tău, asimilând noţiuni gramaticale şi de vocabular, îţi vei rafina intonaţia şi accentul;
- Notează structuri lingvistice utile! Structuri complexe, chiar propoziţii, iar nu cuvinte izolate, neaşezate în context îţi pot fi de folos în conversaţii;
- Scrie în fiecare zi în limbă străină ţintă! Un email, un mesaj, o invitaţie – vei vedea cum operează limbă străină şi cum o poţi utiliza în vorbire;
- Caută materiale audio şi/ sau video în limba străină! Filme, seriale, muzică, show-uri, alte videoclipuri, toate acestea pentru a te familiariza cu structura limbii străine; dacă adaugi şi subtitrare în limba țintă, vei putea citi şi asculta în acelaşi timp!
- Keep it simple! La început, cuvintele nesofisticate şi frazele reduse te vor ajuta să ai un discurs clar, ulterior, pentru a impresiona, vei putea adăuga elemente de vocabular rafinate;
- Claritatea este cheia! În conversaţia într-o limbă străină vei avea tendinţa să accelerezi ritmul vorbirii, însă aminteşte-ţi că vei fi înţeles dacă intervenţiile tale vor fi clare, precise.
- Nu urmări perfecţiunea gramaticală! Corectitudinea gramaticală contează însă nu în detrimentul comunicării libere; de aceea, important este să continui conversaţia şi să îţi consolidezi încrederea în tine prin practică.
Așadar, este necesar să creezi oportunităţi pentru a conversa într-o limbă străină, să ieşi din zona de confort şi să accepţi situaţii la început, probabil, dificile, în care să fii forţat să comunici în limba ţintă; îţi vei îmbogăţi cunoştinţele, vei căpăta încredere în tine şi vei câştiga un număr de experienţe frumoase.
Acceptă provocarea de a stăpâni arta conversaţiei într-o limbă străină!