Log in CANDO
Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum
Wellbeing - Programe și traininguri pentru angajați - eucom.ro
Eucom » Programe si traininguri Wellbeing

Wellbeing - Programe și traininguri pentru angajați

Ce înseamnă Wellbeing la muncă?

Wellbeing-ul pentru o corporație sau o firmă se referă la înțelegerea și îmbunătățirea legăturilor dintre starea emoțională, socială și fizică a membrilor echipei. Termenul include abordări despre dezvoltarea unei forme fizice bune dar și o multitudine de stări și de trăiri precum cea intelectuală și spirituală prin care poate trece un angajat atât la locul de muncă cât și în viața personală.

Program de Wellbeing – Ce este și cui se adresează aceste tipuri de programe?

Programele de wellbeing sunt concepute pentru companiile care investesc în bunăstarea angajaților lor. Aceste programe vor crește satisfacția, colaborarea în echipă, productivitatea și contribuie la îmbunătățirea profitabilității.

Prin programele de wellbeing noi abordăm holistic noțiunea de bunăstare, din 6 dimensiuni diferite, cum le vom detalia mai jos:

 

Occupational Wellness – Bunăstarea Ocupațională

Dimensiunea ocupațională a programelor de wellbeing recunoaște satisfacția personală și îmbogățirea vieții prin muncă. 

Bunăstarea ocupațională a programului de wellbeing se bazează pe următoarele beneficii:

  • Este mai benefic să alegi o carieră care este în concordanță cu valorile, interesele și convingerile tale personale, decât să alegi una care nu îți aduce satisfacție.
  • Este preferabil să dezvolți abilități funcționale și transferabile prin implicare structurată, decât să rămâi inactiv și neimplicat.

 

Physical Wellness – Bunăstarea Fizică

Dimensiunea fizică a programului de wellbeing recunoaște necesitatea activității fizice regulate. Dezvoltarea fizică încurajează învățarea despre dietă și nutriție și descurajează utilizarea tutunului, drogurilor și consumul excesiv de alcool. Bunăstarea optimă este atinsă prin combinarea exercițiilor fizice bune cu obiceiuri alimentare sănătoase. 

Bunăstarea fizică în programul de wellbeing se bazează pe următoarele principii:

  • Este mai benefic să consumi alimente și băuturi care promovează o bună sănătate, decât cele care o deteriorează.
  • Este preferabil să fii în formă fizică bună, decât să fii într-o formă fizică slabă.

 

Social Wellness – Bunăstarea Socială

Dimensiunea socială a programelor de wellbeing încurajează contribuția la mediul înconjurător și în comunitate. Aceasta subliniază interdependența dintre oameni și natura. Pe măsură ce avansează pe calea bunăstării, o persoană va deveni mai conștientă de importanța sa în societate, precum și de impactul pe care îl are asupra diferitelor medii. Va participa activ la îmbunătățirea lumii, îmbrățișând un stil de viață mai sănătos și inițiind o comunicare mai bună cu cei din jur. Va descoperi puterea de a face alegeri conștiente pentru a îmbunătăți relațiile personale și prieteniile importante, precum si pentru a construi o viață și o comunitate mai bune.

Bunăstarea socială în programele de wellbeing se bazează pe următoarele principii:

  • Este mai bine sa contribuim la bunăstarea comună a comunității noastre, decât să ne gândim doar la noi înșine.
  • Este mai bine sa trăim în armonie cu ceilalți și cu mediul nostru, decât să trăim în conflict cu aceștia.

 

Intellectual Wellness – Bunăstarea Intelectuală

Dimensiunea intelectuală a programului de wellbeing recunoaște activitățile mintale creative și stimulante. O persoană sănătoasă își

extinde cunoștințele și abilitățile, descoperind potențialul de a împărtăși cu ceilalți. Pe calea bunăstării intelectuale, va explora scenarii  legate de rezolvarea problemelor, creativitate și învățare. 

Bunăstarea intelectuală în programele de wellbeing  se bazează pe următoarele principii: 

  • Este mai bine să ne extindem și să ne provocăm mintea cu activități intelectuale și creative, decât să devenim autosuficienți și neproductivi.
  • Este mai bine sa identificăm problemele potențiale și să alegem soluții de acțiune adecvate, bazate pe informațiile disponibile, decât să așteptăm, să ne îngrijorăm și să ne confruntăm cu probleme majore mai târziu.

 

Spiritual Wellness – Bunăstarea Spirituală

Dimensiunea spirituală a programelor de wellbeing recunoaște căutarea sensului și scopului în existența umană. Include dezvoltarea unei aprecieri profunde pentru adâncimea și vastitatea vieții și forțele naturale care există în univers. Căutarea va fi caracterizată de o armonie pașnică între sentimentele și emoțiile interne personale și dificultățile aspre și robuste ale căii tale.

Bunăstarea spirituală în programele de wellbeing  se bazează pe următoarele principii:

  • Este mai bine să medităm asupra sensului vieții pentru noi înșine și să fim toleranți față de credințele altora, decât să ne închidem mințile și să devenim intoleranți.
  • Este mai bine să trăim fiecare zi într-un mod care este aliniat cu valorile și convingerile noastre, decât să nu ne simțim autentici față de noi înșine.

 

Emotional Wellness – Bunăstarea Emoțională

Dimensiunea emoțională în programele de wellbeing recunoaște conștientizarea și  acceptarea propriilor  sentimente. Această dimensiune include capacitatea de a gestiona sentimentele și comportamentele aferente, inclusiv evaluarea realistă a propriilor limitări, dezvoltarea autonomiei și capacitatea de a face față eficient stresului. O persoană sănătoasă menține relații satisfăcătoare cu ceilalți.

Bunăstarea emoțională a programelor de wellbeing  se bazează pe următoarele principii:

  • Este mai bine să fim conștienți de propriile sentimente/emoții  și să ni le acceptăm, decât să le negăm.
  • Este mai bine să abordăm viața cu optimism, decât cu  pesimism.

Corporate Wellbeing Program se adresează organizațiilor care se concentrează pe modul în care este structurată muncă și managementul acesteia. Astfel programele noastre de corporate wellbeing pot include revizuirea politicilor și procedurilor de lucru pentru a reduce suprasolicitarea, promovarea unui mediu de lucru colaborativ și susținerea unui echilibru sănătos între muncă și viață personală

Studiile și cercetările din domeniu sugerează că programele de wellbeing  la nivel organizațional tind să fie mai eficiente decât cele individuale în promovarea bunăstării angajaților. Acest lucru se datorează impactului pe care îl pot avea schimbările structurale și strategice la nivelul întregii organizații, spre deosebire de abordările centrate exclusiv pe individ.

Un cadru util pentru a înțelege aceste programe de corporate wellbeing este modelul IGLOO (Individual, Group, Leader, Organizational & Overarching contextual), care include cinci niveluri:

  1. individual
  2. grup
  3. leader
  4. organizatie 
  5. contextul general

Acest model sugerează că, pentru a atinge o bunăstare optimă în cadrul unei organizații, este necesar să se acționeze simultan la toate aceste niveluri. Abordarea holistică care include atât aspectele individuale, cât și pe cele organizaționale, este crucială pentru crearea unui mediu de lucru sănătos și productiv.

Prin urmare, pentru a spori eficient bunăstarea în cadrul unei organizații, dar și pentru a crește productivitatea este esențial să se realizeze holistic programe de corporate wellbeing.

Ce probleme rezolvă un Program de Wellbeing la locul de muncă ?

Angajații constituie un activ vital al companiei. Multe organizații recunosc beneficiile unei forțe de muncă mai robuste și mai sănătoase. Angajații sănătoși și fericiți au un impact pozitiv asupra afacerii, impact care este strâns legat de succesul companiei.

7 angajați din 10 consideră satisfacția la locul de muncă ca principalul motiv pentru fericire. 

Pe lângă recunoașterea financiară, sensul muncii și dezvoltarea personală sunt cele două criterii cele mai importante în a declara că cineva este fericit la locul său de muncă.

Creșterea
productivității

Angajații care se simt bine și sunt echilibrați mintal și fizic sunt mai motivați și mai eficienți. În urma studiilor s-a observat o îmbunătățire a performanței individuale și a echipei, rezultând o productivitate crescută.

Reducerea absentismului

Investiția în sănătatea și bunăstarea angajaților reduce riscul de burnout și probleme de sănătate, ducând la o scădere a absențelor și a concediilor medicale. Society for Human Resource Management a identificat că firmele care derulează constant programe de wellbeing înregistrează rate ale absenteismului cu 28% mai reduse în comparație cu cele care nu au aceste programe.

Îmbunătățirea moralului și satisfacției la locul de muncă

Angajații care fac parte din companii cu programe de wellbeing bine concepute și orientate către cultură s-au dovedit a fi cu 67% mai mulțumiți de locul lor de muncă.

Reducerea costurilor de recrutare

Angajații care beneficiază de suport pentru bunăstare sunt mai loiali și mai dedicați organizației, ceea ce ajută la menținerea unei echipe stabile și reduce costurile asociate cu recrutarea.

Îmbunătățirea reputației companiei

Companiile care investesc în bunăstarea angajaților sunt percepute pozitiv, ceea ce poate atrage talente de top și poate îmbunătăți imaginea brandului. 87% dintre persoane au declarat că analizează inițiativele de sănătate și wellness ale angajatorului atunci când decid să accepte un post în cadrul companiei.

Promovarea creativității și inovației

Un mediu de lucru sănătos și echilibrat stimulează creativitatea și inovația, deoarece angajații se simt susținuți și încurajați să își exprime ideile și soluțiile noi.

Reducerea stresului și a conflictelor interumane

Programele de wellbeing ajută la dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului și a conflictelor, contribuind la un climat organizațional mai armonios și mai colaborativ.

Reducerea costurilor

Este demonstrat că programele de wellbeing ajută la reducerea costurilor cu îngrijirea sănătății și afecțiunilor/bolilor la locul de muncă.

Care sunt beneficiile programelor corporate Wellbeing?

ROI (Return on Investment)

Nivelul de bunăstare al angajaților  este direct proporțional cu succesul organizațional. Organizațiile devin tot mai conștiente de importanța integrării sănătății și fericirii în obiectivele lor de afaceri.

Numeroase studii au arătat că investiția în wellness-ul angajaților poate îmbunătăți reziliența, crește implicarea angajaților, reduce absenteismul, îmbunătățește moralul, performanța și productivitatea, având un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare de ansamblu.

Studiul ”2023 Workplace Wellbeing and Firm Performance” realizat de Oxford demonstrează că bunăstarea angajaților este un indicator puternic al succesului corporativ și al performanței financiare. Prin compararea scorurilor de bunăstare la locul de muncă ale companiilor (asa cum au fost colectate de catre Indeed) cu datele financiare disponibile publicului, studiul a constatat că organizațiile în care angajații raportează o bunăstare mai mare evidențiază o rentabilitate, câștiguri și valoare pe piață mai ridicate în comparație cu companiile care nu au preocupări reale din zona de wellbeing.

Studiul recent Gallup ”State of the Global Workplace 2023” arată că organizațiile cu angajați implicați au un profit cu 23% mai mare, în timp ce angajații care nu sunt implicați costă la nivel global 8,8 trilioane de dolari în productivitate pierdută, ceea ce echivalează cu 9% din PIB-ul global.

Angajații sănătoși costă mai puțin

Se estimează că problemele de sănătate ale forței de muncă costă economia globală aproximativ 10% din producția economică anuală, ceea ce arată că există o nevoie urgentă de soluții inovatoare de wellbeing pentru a reduce acest impact economic. Astfel, angajatorii vor pune accent pe prevenție atunci când vine vorba de sănătatea angajaților deoarece s-a dovedit că presupune costuri mult mai mici versus tratarea cazurilor ajunse deja în faze avansate de depresie, burn-out sau alte probleme medicale.

Schimbări în valorile angajaților la locul de muncă

Așteptările angajaților, în special ale generațiilor mai tinere, pun accent pe flexibilitatea in opțiunile de lucru hibrid și pe un echilibru între viața personală și muncă (work-life balance).

Noile generații care intră pe piața muncii se așteaptă ca bunăstarea sa fie o parte integranta a experienței lor zilnice. Millenials si Gen Z prioritizează sănătatea mintală, egalitatea și oportunitățile, conducând la fluctuații în dinamica locurilor de munca. Cel de-al doilea studiu Deloitte ”Well-Being at Work Survey 2023” arată că 84% dintre angajați consideră că îmbunătățirea bunăstării este o prioritate, iar 74% o consideră mai importantă decât avansarea în carieră.

Care sunt beneficiile programelor de wellbeing asupra angajaților?

Îmbunătățirea sănătății fizice

Controlul greutății corporale, diminuarea tensiunii arteriale și scăderea probabilității de a dezvolta afecțiuni cronice, sunt doar câteva dintre beneficii.

Îmbunătățirea sănătății mintale

Accesul la educație și resurse dedicate sănătății mintale cât și la programe și instrumente de gestionare a stresului susține direct sănătatea mintală a angajaților, reducând stresul, anxietatea și riscul de epuizare.

Creșterea productivității

Îmbunătățirea sănătății și reducerea nivelurilor de stres pot îmbunătăți funcțiile cognitive și nivelurile de energie, permițând angajaților să fie mai productivi și mai eficienți în rolurile lor.

Îmbunătățirea satisfacției și retenției la locul de muncă

Angajații care participă la programe de wellbeing care le răspund nevoilor se simt mai valorizați și susținuți de către angajatorii lor, au o satisfacție mai ridicată la locul de muncă și au o motivație mai crescută.

Incluziune

Programele noastre de wellbeing sunt accesibile tuturor angajaților, indiferent de rolul lor sau circumstanțele personale, asigurând și componența de incluziune.

Ce tipuri de Programe Wellbeing oferim?

 

  • 3D LIFESTYLE​

Programul oferă tehnici de gândire pozitivă, planuri alimentare echilibrate și beneficii ale activității fizice. Beneficiile includ reducerea absenteismului și a turnover-ului, creșterea productivității, satisfacției și angajamentului angajaților, o cultură organizațională pozitivă care atrage și reține talente, îmbunătățind performanța organizațională.

  • FINANCEFIT​

Acest workshop de wellbeing va asigura echiparea angajaților cu cunoștințe și unelte financiare esențiale, facilitând luarea deciziilor informate, stabilitatea financiară și reducerea stresului pentru o stare de bine îmbunătățită.

  • INSPIRWELL TALKS​

InspirWell Talks este o serie de speech-uri inspiraționale care își propune să transforme locul de muncă într-un mediu care să susțină, să implice și să mențină angajații sănătoși, promovând totodată o cultură a bunăstării de care beneficiază toate părțile implicate (compania și angajații).

  • BALANCE 4 BETTER​

Participanții care vor acest program de corporate wellbeing vor învăța să-și gestioneze stresul, să sporească reziliența, să prevină epuizarea și să îmbunătățească calitatea somnului. Ceea ce va conduce la o îmbunătățire semnificativă a sănătății și a performanței, atât la locul de muncă, cât și în viața de zi cu zi.

  • WELLSPIN​

WellSpin este un instrument extrem de valoros pentru companii, contribuind semnificativ la imbunatatirea starii de bine generale a angajatilor. Acest lucru nu doar că promovează un stil de viață sănătos, dar și creează un mediu de lucru mai pozitiv și unit, unde fiecare se simte valorizat și încurajat să participe activ.

  • MENTAL FITNESS

Este un program de wellbeing în care vei învăța cum să îți antrenezi cei 3 muschi mentali pentru a gestiona stress-ul și a avea succes în vremuri provocatoare. Se vor sesiza îmbunătățiri în ceea ce privește revenirea după o problemă/supărare/criză. Se va trece cu ușurință de la stres și emoții negative la calm și soluții constructive bazate pe creativitate

  • EDUCAȚIA SOMNULUI​

Programul abordează educația despre somn, igiena somnului, tulburările de somn, insomnia, sindromul de apnee și managementul anxietății. Vom oferi strategii și tehnici pentru îmbunătățirea calității somnului și performanței la locul de muncă. Sunt incluse sesiuni de discuție liberă, chestionare aplicate și consiliere profesională.

Care sunt pașii pentru accesarea programelor noastre de Wellbeing?

Pentru a putea furniza un program de wellbeing personalizat, adaptat pe realitatea și nevoile unei organizații, aliniat cu cultura și valorile, sunt necesari următorii pași:

 

1Evaluăm situația curentă în cadrul organizației

  • Există o direcție specifică sau obiective pe care doriți să le atingeți prin implementarea unui program de wellbeing?
  • Ați implementat sau avut inițiative similare în trecut, poate in zona de Learning & Development (L&D), care ar putea fi complementare cu un program de wellbeing?

 

2Identificăm obiectivele organizației

  • Care sunt principalele obiective pe care doriți să le atingeți prin programul de wellbeing?

 

3Exploatăm provocarile specifice

  • Ce anume a fost dificil în trecut și cum putem lucra împreună pentru a depăși aceste provocări?

 

4Identificăm nevoile și interesele angajatilor

  • Aveți date sau feedback legate de beneficiile actuale care ar putea sugera direcții preferate de angajați în zona de wellbeing?
  • Există statistici privind absenteismul și nivelul de stres ale angajaților?
  • Există rapoarte de medicina muncii care să ofere date despre afecțiunile comune în rândul angajaților, indicând potențialele domenii de intervenție?

 

5Identificăm resurselor logistice în cadrul organizației

  • De ce resurse dispuneți pentru a susține implementarea programului de wellbeing?
  • Există anumite preferințe ce țin de logistica evenimentului de care să ținem cont: organizarea offline/on-site, organizarea în timpul sau în afara programului, durata preferată, săli disponibile?

 

6Propunem soluții personalizate, pe baza informațiilor colectate.

 

7Implementăm și monitorizăm programul de wellbeing propus.

  • Prin intermediul key account-ului dedicat, fiecare client are acces lunar la modul de desfășurare al programului de wellbeing ales.

 

8Raportul lunar de progres

  • Raportul este accesibil la nivel de grup și de individ, astfel încât se poate urmări și calcula ROI-ul (Return on Investment).

 

9Oferim feedback intermediar și la final de program prin care colectăm date relevante pe care le punem la dispoziția clienților.

 

10Sesiuni de follow-up

  • Orice program ca să aibă succes, are nevoie de sesiuni de follow-up care să asigure instaurarea obiceiurilor sănătoase.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Cum pot accesa programele de Wellbeing?