7 curiozități despre limba greacă
Grecia reprezintă una dintre țările cele mai iubite de români atunci când vine vorba de vacanțe de vară. Este clar de ce suntem atrași de ea: o climă plăcută, mâncare mediteraneeană plină de fructe proaspete, pește, ulei de măsline, feta și măsline, peisaje minunate și localnici calzi. Deși dacă ai fost acolo, știi să spui „salut„ („Yassou”) sau „mulțumesc” („Efcharisto”), este puțin probabil să cunoști mai multe detalii despre această limbă melodioasă.
- Limba greacă este una dintre cele mai vechi limbi vorbite
Limba greacă are peste 3.500 de ani (apărută aproximativ în 1.450 î.Hr.), fiind a treia cea mai veche limbă vorbită la ora actuală din lume după egipteană și sanscrită. Bineînțeles că limba a evoluat semnificativ de la Homer încoace, iar astăzi are aproximativ 13,5 milioane de vorbitori nativi.
- Alfabetul grecesc este unul dintre cele mai vechi sisteme de scriere cunoscute
Alfabetul grecesc este unul dintre cele mai vechi sisteme de scriere din lume, originile sale datând din secolul al VIII-lea î.Hr. Se crede că alfabetul grecesc a fost dezvoltat din alfabetul fenician, grecii adaptându-l pentru a se potrivi propriei limbi și culturi.
Alfabetul grecesc este format din 24 de litere, inclusiv vocale și consoane. Fiecare literă are un sunet corespunzător și poate reprezenta, de asemenea, un număr în sistemul numeric grecesc. Alfabetul este scris de la stânga la dreapta și inițial a fost scris doar cu majuscule. Literele mici care sunt folosite astăzi au fost dezvoltate în Evul Mediu.
- Multe cuvinte importante folosite de noi provin din limba greacă
Limba greacă a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării lumii occidentale, deoarece a fost folosită pentru a scrie multe dintre lucrările literaturii și filosofiei grecești antice care au fost atât de influente de-a lungul istoriei. În plus, alfabetul grecesc a fost folosit și ca bază pentru alfabetul latin, care este folosit în multe limbi astăzi. Cuvintele „academie”, „alfabet”, „democrație”, „filozofie”, „geometrie”, „biologie” și „teatru” au fost inventate și provin din greacă.
Nu degeaba Grecia se mai numește „leagănul civilizației europene”. Aici au fost apărut democrația, ideea de logică, conceptul filozofic de viață riguroasă și veselă în același timp și multe alte concepte matematice și științifice.
- Cuvântul alfabet este format din alfabetul grecesc
Dacă tot suntem la capitolul cuvinte, prima literă din alfabetul grecesc este „alpha”, iar ultima este „beta”. Deci deși folosim caractere latine, denumirea lor la un loc este de fapt formată din litere grecești.
- Limba greacă este destul de dificilă pentru non-nativi
Greaca este cunoscută pentru sistemul său gramatical extrem de complex, cu mai multe cazuri, timpuri și moduri, ceea ce poate face dificilă învățarea de către vorbitorii non-nativi. De asemenea, are și un vocabular bogat, multe cuvinte având mai multe semnificații în funcție de contextul în care sunt folosite. Aceasta înseamnă că învățarea acestei limbi necesită o înțelegere puternică a gramaticii și a sintaxei, precum și un vocabular larg.
- Cel mai lung cuvânt grecesc are 182 de litere
Cuvântul „Lopadotemachoselachogaleokranioleipsanodrimhypotrimmatosilphioparaomelitokatakechymenokichlepikossyphophattoperisteralektryonoptekephalliokigklopeleiolagoiosiraiobaphetraganopterygon” este cel mai lung cuvânt din greaca veche. Acesta reprezintă un fel de mâncare inventat creat de Aristofan în piesa sa Adunarea Femeilor.
- Există diaspore grecești foarte mari în toată lumea!
La ora actuală există mai mult de 5.000.000 de greci care locuiesc în afara granițelor. Deși primul val de emigranți a fost la începutul anilor 1900, iar ultimul în timpul crizei din 2007-2008, cel mai mare exod înregistrat până acum a fost la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Orașele în care au plecat grecii sunt Melbourne în Australia (400.000 de greci), New York (300.000 de greci), Londra (280.000 de greci), Illinois (180.000 de greci), Florida (150.000 de greci), Sydney (1300.000 de greci), Boston (100.000 de greci), Toronto (60.000 de greci), Santiago (40.000 de greci) și Munich (30.000 de greci).