Log in CANDO
Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Meet the Team – Interviu Oana Stanculescu

Eucom » Blog » Meet the Team – Interviu Oana Stanculescu
Meet the Team – Interviu Oana Stanculescu - eucom.ro
  1. Care este background-ul tău și cum ai ajuns să devii asesor Eucom?

Sunt o șefă de promoție a Facultății de Litere din Craiova, absolvind secția Română – Engleză în anul 2007 cu media generală 10. Lucram cu Eucom deja de 7 ani ca trainer când, cineva, din cadrul companiei, într-o zi însorită de primăvară m-a sunat și după o scurtă discuție de schimbat impresii cu referire la viața și activitatea mea cotidiană m-a întrebat dacă aș vrea să încerc ceva nou. Sunt și am fost întotdeauna un om dornic să accepte provocări profesionale oricând, oriunde, oricum. Am spus “DA” fără niciun “fum de tăgadă”.

2. Care sunt provocările întâlnite în timpul unei evaluări lingvistice?

Îmi place inimaginabil de mult să lucrez cu oamenii și să interacționez cu ei, atât fizic, la cursuri, cât și telefonic sau în cadrul întâlnirilor virtuale, dată fiind situația actuală. Însă, atunci când ești evaluator trebuie să îți amintești și nu doar să încerci mereu, ci să reușești cât se poate de mult, să fii imparțial, pentru că în mâinile tale se află, poate, nu doar cariera unui om, ci întreaga sa existență. Fiecare om este un univers, iar atunci când suni un om, la celălalt capăt al firului nu se află doar un o ființă umană din carne și oase ca și tine, ci și o serie de dorințe, speranțe, planuri de viitor, uneori teamă și chiar frică și cu siguranță, o poveste de viață surprinzătoare.

3. Știind că rezultatul evaluării lingvistice îl poate aduce pe candidat mai aproape de locul de muncă mult visat sau îi poate spulbera acest vis, cum asiguri acurateţea rezultatului final?

Încerc întotdeauna, și nu doar în ceea ce privește activitatea profesională, ci și în plan personal, să fiu o persoană cât mai obiectivă și să analizez totul și din perspectiva celuilalt. Mă pun întotdeauna în locul celeilalte persoana și mă întreb eu cum aș proceda într-o anumită situație, eu ce aș răspunde la o anumită întrebare sau cum aș formula răspunsul. În ceea ce privește acordarea calificativului în concordanță cu standardele europene de evaluare lingvistică, am pregătit mereu cursanți pentru o serie de teste de limba engleză, astfel încât să încerc să mă mențin “updatată” – pentru a folosi un cuvânt împrumutat din limba engleză și a fi “în trend” cu tot ceea ce apare nou: criterii, cerințe și standarde de evaluare atunci când vorbim de o limbă străină.

4. Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unui asesor nou în acest domeniu?

Este un lucru care îmi displace profund. Și anume acela de a da sfaturi! Pentru că suntem diferiți, pentru că suntem unici și ceea ce funcționează pentru mine nu va funcționa poate, pentru niciun alt om de pe această planetă, însă ideea mea pe care aș putea să o ilustrez cu privire la această întrebare ar fi ca, la finalul unei zile să poată să aibă conștiința curată și să poată dormi liniștit noaptea fără a se gândi că poate ar fi putut face mai mult și nu a făcut-o! Nimic nu ne îmbătrânește mai mult sufletul și ne sedează conștiința decât un astfel de gând… solitar sau în formă reluată!

5. Care este cel mai memorabil moment din activitatea ta de asesor?

Coco Channel spunea: “Să faci în fiecare zi ceea ce-ți place și atunci nu vei fi nevoit să muncești nicio zi din viața ta!” Fiecare zi reprezintă pentru mine o nouă șansă de a-mi îmbogăți atât cunoștințele din domeniul de activitate, cât și de a învăța ceva nou și a aplica în diferite planuri: personal, social, etc. Sentimentul pe care îl ai atunci când închei o conversație telefonică, și care, pentru majoritatea echivalează cu un interviu, deși nu este așa, pentru că noi nu suntem parte de HR a firmei care recrutează și candidații îți mulțumesc și chiar mai mult decât atât, îți spun că a fost una dintre cele mai plăcute conversații din viața lor și că de mult nu au mai avut o astfel de discuție atât de plăcută, ei bine, acest sentiment nu poate fi egalat de nimic! Este practic intraductibil și neprețuit! Ai satisfacția muncii împlinite prin vocație și a faptului că fie și pentru câteva minute ai reușit să faci dintr-un om timorat și speriat și îngrijorat  un partener de discuție care uită de toate aceste sentimente negative și reușește să se relaxeze și să-i facă plăcere un lucru care, probabil, înainte îi provoca un anumit nivel de stres și disconfort!

6. De ce Eucom? ????

Da… Eucom… pentru că așa a decis într-o bună zi o forță care există dincolo de puterea noastră, sau cel puțin a mea, de înțelegere și percepție. Și din acel moment care a fost undeva, la “foarte” începutul anului 2010, cred că în primele zile din ianuarie, Eucom a devenit pentru mine un cuantificator al loialității profesionale. Dincolo de a fi o companie care îmi permite să fac ceea ce îmi place, să evoluez și să mă “îmbunătățesc” pe mine la fiecare “capitol” al existenței mele pământene și efemere, Eucom este un angajament emoțional, sentimental, afectiv și inspirațional! Reprezintă o “arhivă” a tuturor elementelor și aspectelor mele care mă definesc ca om, ca trainer, translator, traducător, corector și interpret de limbă străină.

7. Care sunt sursele tale de inspiraţie?

Cred că putem găsi inspirație în tot ceea ce facem. În fiecare lucru oricât de mic și nesemnificativ la o primă privire, ar părea el. Trebuie doar să fim pozitivi, optimiști, încrezători și să “extragem” din orice experiență “partea galbenă”, cum o numesc eu sau, cel puțin, dacă nu putem să facem asta, pentru că, este evident că, uneori cu toții avem momente când pur și simplu pare că întreaga planetă ni se prăbușește, să considerăm că acea experiență, acel moment, acea perioadă de timp este o parte a unui curcubeu care în acel moment are una dintre culorile nu tocmai cele mai aprinse. Eu consider că întreaga noastră viață este un curcubeu și fiecare zi poate fi asociată unei culori sau nuanțe. Avem zile când totul pare în tonuri de gri sau negru și, la polul opus, avem zile în care ni se pare că trăim clipe de fericire pură și că ziua respectivă este de o lumină sau un galben orbitor.

8. Ce faci în timpul liber?

Răspunsul la această întrebare poate părea ciudat, bizar, neobișnuit sau cu siguranță, nepământean. De ce? Pentru că, în general, nu am timp liber și nu am nevoie de timp liber. Da! Și probabil asta va surprinde, va înfuria sau îi va face pe mulți să se îndoiască sau să fie sceptici. Ei bine este chiar așa! Nu mi-am luat niciodată concediu și colegii mei pot confirma, cu excepția cazului când am fost în spital internată pentru a aduce pe lume o infinitudine de universuri nedescoperite și uimitoare, care se numește Theodor Seraphim; care m-a ales să-i fiu mamă, și care, până va deveni un înger cu șase aripi – Doamne ajută! – Așa cum numele îi va hărăzi, sper, îmi solicită maxim energia, creativitatea și atenția distributivă! Am combinat întotdeauna și o voi face până la ultima respirație pe acest tărâm, utilul cu plăcutul și deși, am avut șansa să văd locuri minunate din această lume, am fost  “ în interes de serviciu” și NU regret nicio clipă că lucrurile au fost astfel! Am reușit astfel, să mă bucur la maxim și să trăiesc de 2 ori acele momente, iar atunci când anii vor curge și sper, că domnul cu nume german nu își va face apariția – Alzheimer – voi deschide cel mai de preț cufăr al meu, unde îmi păstrez inestimabila comoară – amintirile – și le voi retrăi atât în perspectivă profesională, cât și emoțional-afectivă.

9. COVID-19, ce schimbări a adus această perioadă pentru tine? Care au fost lecţiile oferite?

Oooooooo… da… acest cuvânt care ne-a schimbat nu doar viața, ci a revoluționat o lume întreagă și dacă aș avea o superputere i-aș sugera elegant sau mai puțin… să viziteze alte planete cu nume mult mai drăguțe decât a noastră și să rămână un timp acolo pentru a face un studiu de caz… sau dacă e în pană de idei, eu îi pot sugera mai multe și cred că dacă facem “chetă” îi putem asigura o existență cel puțin milenară… acolo!

Da! Acest virus a schimbat TOTUL! Oamenii, realitatea cotidiană și nu numai, sectoare întregi de activitate pe care le-a anihilat complet sau pe care a reușit să le paralizeze și handicapeze… Și, da, chiar și un berbec năstrușnic de încăpățânat ca mine a trebuit să plece puțin coarnele și să își dea seamă că viitorul este doar o metaforă; trecutul un” old friend “, pe care e bine să încercăm să-l privim în față atunci când își face apariția, să îl salutăm, chiar dacă el nu merită, dar făcând asta, ne respectăm, de fapt, pe noi înșine, iar PREZENTUL este tot ce putem avea, atinge, mângâia și iubi!

10. La final, 3 recomandări: o carte memorabilă, un film must-see, un cântec pe care l-ai asculta mereu!

Din nou o alegere dificilă pentru că în “chestiuni” de suflet lucrurile sunt complicate, dar profesorul de logică acreditat academic craiovean ???? din forul meu interior se va conforma și după o analiză atentă sub lupa sentimentelor, rezultatul arată așa:

O carte ABSOLUT CAPTIVANTĂ în termeni feminini: Clarissa Pinkola Estes – Femei care aleargă cu lupii

Un film care nu este doar o lecție de viață, ci ridică și o problematică morală încă sensibilă a societății noastre contemporane: Guzaarish. Caracterul remarcabil și inovator al filmului este faptul că, deși este un film indian, NU este genul celor cu care suntem deja obișnuiți, marca Bollywood! SUB NICIO FORMĂ! Chiar este un film remarcabil care merită văzut… și nu doar o dată!

Un al doilea este: Legenda pianistului de pe ocean… este un film absolut ONE OF A KIND, care servește o lecție fiecărui om în parte și umanității în general, într-o fugă bezmetică fără direcție, rost în goană după efemer!

Și ajungem și la muzică… păcatul meu inalienabil… nu mi-aș putea vreodată imagina o lume fără muzică; existența mea pământeană în absența acestei “licori auditive” sau așa cum un prieten extrem de apropiat afirma cândva: dacă cineva ar dori să te ucidă instant ar trebui să îți interzică accesul la muzică pentru o zi și uite așa te-ar anihila silențios și rapid rămânând în istorie ca cel mai talentat asasin profesionist!

Dar… Quae sunt Caesaris, Caesari: Engelbert Humperdinck – How I love you

Și DA! Iubirea este singurul element primordial care ne face cei mai bogați oameni în comparație cu semenii noștri; singura comoară inestimabilă pe care o putem oferi fără a sărăci vreodată, dimpotrivă și singurul tezaur pe care îl posedăm în mod gratuit doar prin prisma voinței noastre unice! Totul în jurul nostru se transformă, devine și ne împresoară în funcție de iubirea pe care o dăruim sau o primim!

Oferiţi şi dăruiţi iubire! Este tot ceea ce contează si face diferenţa esenţială între noi si alţii!

Data articol: 6 noiembrie 2020