Interviu cu Raluca Stoian – Trainer Limba Engleză
Raluca, ne poți spune de unde a pornit pasiunea ta pentru predat?
Întotdeauna m-am imaginat în postura de profesor, fie de muzică, română sau engleză. Muzica a rămas doar de scenă, iar predatul englezei mi-a devenit profesie. A devenit o reală pasiune în momentul în care am interacţionat pentru prima oară cu cei din sala de curs şi am simţit schimbul de cunoştinţe şi experienţă care se face de ambele părţi. At the end of the day it’s a win-win situation.
La ce vârstă ai învățat limba engleză, și ce te-a ajutat cel mai mult în acest proces?
Încă de la grădiniţă urmăream desene animate care la acel moment nu erau traduse sau dublate. Ceva m-a atras la limba pe care o vorbeau personajele din desene şi am ajuns să o asimilez intuitiv. Obişnuiam să mă joc cu păpuşile în engleză şi să-mi fac mici scenete în minte. Era un fel de my second world şi faptul că engleza era peste tot, în desene, în filme şi în muzică, a făcut ca procesul de absorbţie să fie rapid şi natural.
A existat un profesor în școala generală său liceu care consideri că a avut un impact puternic asupra ta? În ce mod te-a influențat?
Profesoara de vioară a fost cu siguranţă cea mai pregnantă prezență din viaţa de elev. Petreceam câte 4 sau 6 ore pe săptămână, numai noi două, timp în care cântăm, ascultam muzică şi vorbeam. Mă încuraja întotdeauna să mă exprim, să fac ceea ce-mi place şi să ţin muzica aproape, indiferent de meseria pe care aş alege-o în final.
De ce Eucom? 🙂
Am văzut o postare Eucom pe Linkedin în urmă cu un an şi jumătate şi erau nişte poze cu trainerul însoţit de cursanţii lui undeva la un pub şi ţin minte că mi s-a părut extraordinară ideea de a face cursurile în alt mod, în alt decor şi cu un aer mult mai degajat. Asta m-a atras la Eucom şi de aceea am ajuns aici.
Cât de important consideri că este să găsești un mod creativ și distractiv de a preda/învăța o limbă străină?
Deoarece cursanţii noştri sunt oameni din domeniul corporate care îşi petrec mai mult din jumătate de zi la birou, în şedinţe şi cu multiple sarcini de rezolvat, cred că este esenţial că întâlnirile pe care le au cu trainerul să fie un prilej de deconectare de la stresul cotidian – o modalitate fun în care să-şi atingă obiectivele lingvistice pe care şi le-au propus. If you make it fun, it won’t seem like another dreadful task.
Există un mit potrivit căruia adulții învață mult mai greu limbi străine, comparativ cu copiii. Mulți adulți sunt descurajaţi și se tem să se înscrie la cursuri, din acest motiv. Tu ce părere ai despre asta?
I hate to be the bearer of bad news, but Spoiler Alert: it’s not just a myth. Strict teoretic vorbind, nimic nu se compara cu creierul extra-absorbant al copiilor, dar at the end of the day totul se reduce la motivaţie: cât de tare îşi doreşte cursantul să înveţe limbă străină, cât de repede vrea să o înveţe şi cât efort e dispus să depună pentru a o învăţa. Nimic nu e teoretic imposibil, ci doar exista şanse mai mici sau mai mari să se întâmple. În cazul adulţilor, şansele sunt decent de mari să înveţe o limbă străină la orice vârstă, cu condiţia să-şi asume demersul.
Care e cea mai amuzantă experiență a ta din timpul orelor de curs?
Cele mai amuzante experienţe sunt atunci când cursanţii nu au un nivel de limbă foarte avansat şi încearcă să facă diverse improvizaţii discursive în engleză şi apoi încercăm să ne dăm seama cu toţii în ce limbă au vorbit.
Ți-ai propus să înveți și alte limbi străine în viitor?
De ceva timp îmi spun că vreau să-mi îmbunătăţesc spaniola sau franceza. Hasn’t happened yet, but keeping my fingers crossed for 2020!
Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unei persoane care tocmai s-a apucat să studieze o limbă străină?
Să ştie exact de ce vrea/are nevoie să înveţe acea limbă. And then just get to it!
Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?
Probabil faptul că tocmai am început cel de-al treilea modul consecutiv la aceeași companie, cu aceiaşi cursanţi ca în prima zi şi alţii noi.
Lăsând puțin la o parte activitatea profesională, ce iți place să faci în timpul liber? Vorbește-ne puțin despre omul Raluca Stoian. 🙂
Dacă nu ar suna ciudat că îmi place foarte tare să fac curat, aş zice asta. Dar având în vedere realitatea, o să merg pe clasicul I like travelling and long walks în the open air, which I actually really do.
Dacă ai decide să pleci într-o vacanță prelungită, ce loc ai alege și de ce?
Probabil o insulă cu 30+ grade, plaje lungi şi apă turcoaz. No reason, just love warm places, the şea and doing nothing.
În materie de gastronomie, care este bucătăria ta internațională preferată?
Atâta vreme cât nu gătesc eu, orice merge!
Care este cartea care a avut un impact major asupra ta și pe care o recomanzi fără să stai pe gânduri?
Cartea pe care mi-o amintesc că m-a influenţat cel mai tare e Mătuşa Julia şi condeierul de Mario Vargas Llosa, dar nu pentru povestea ei, ci datorită faptului că am citit-o în clasa a 10-a şi am cules din ea pagini întregi de cuvinte noi care mi-au îmbogăţit vocabularul la acea perioadă. Ţin minte că eram foarte bucuroasă că am citit o carte cu un conţinut lingvistic aşa complex.
Și ultima, dar nu cea din urmă întrebare: Seinfeld sau Friends? 🙂
Toate cele 10 sezoane, 236 de episoade şi 6 personaje din Friends – love them all!