Interviu cu Octavian – Trainer Limba Germană
Octavian, ne poți spune de unde a pornit pasiunea ta pentru predat?
De la interpretariat a început mai exact totul. Mi-a plăcut și-mi place foarte mult interacțiunea cu oamenii, iar apoi predatul a venit ca o completare normală. Cursurile îmi ocupă acum mai tot timpul şi, prin schimbul de opinii cu „elevii” mei, mă ajută să mă actualizez constant.
La ce vârstă ai învățat limba germană și ce te-a ajutat cel mai mult în acest proces?
Am început din clasa a V-a dar motivaţia a venit mai târziu, în timpul unei vizite în Germania. Revenit pe meleagurile noastre am încercat mereu să rămân în contact cu limba prin diferite mijloace (la şcoală, autodidact, la facultate, culminând cu o şedere de aproape un an acolo în timpul facultăţii).
A existat un profesor în școala generală său liceu care consideri că a avut un impact puternic asupra ta? În ce mod te-a influențat?
Profesoara de germană din generală, pe care am avut-o timp de doi ani, m-a determinat să rămân şi mai mult concentrat pe învăţarea acestei limbi străine.
De ce Eucom? 🙂
Au fost şi alte companii cu care am lucrat dar EUCOM mi-a dat cele mai multe şanse să mă afirm. Un mare merit îl are şi echipa din spatele scenei, care a jucat un rol foarte mare în acest succes.
Cât de important consideri că este să găsești un mod creativ și distractiv de a preda/învăța o limbă străină?
Eu încerc cât de mult pot să mă pliez pe cerinţele cursanţilor şi să avem cursuri pline de lucruri interesante de ambele părţi. Este important, când lucrezi cu oameni, să le înţelegi stările, să te „prinzi” când trebuie să forţezi lucrurile sau să le laşi mai moale.
Există un mit potrivit căruia adulții învață mult mai greu limbi străine, comparativ cu copiii. Mulți adulți sunt descurajaţi și se tem să se înscrie la cursuri, din acest motiv. Tu ce părere ai despre asta?
Până acum nu am avut experienţe cu copii dar probabil este ceva adevăr în acest mit. Oricum se infirmă atunci când întâlnesc oameni care reuşesc să înveţe o limbă străină cu toate grijile de adult pe care le au.
Care e cea mai amuzantă experiență a ta din timpul orelor de curs?
Expresiile fețelor cursanţilor când le spun să scoată o foaie de hârtie. 🙂 Se vede că şcoala românească, pe lângă lucruri bune, a creat şi o serie de frici.
Ți-ai propus să înveți și alte limbi străine în viitor?
Nu am în plan o altă limbă străină. Dar niciodată nu voi refuza o oportunitate în acest sens.
Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unei persoane care tocmai s-a apucat să studieze o limbă străină?
Sfatul ar fi să îşi găsească o motivaţie puternică, pentru a putea avea energia şi curiozitatea să meargă mai departe şi să nu se „stingă” pe parcurs, datorită unor scuze mai mult sau mai puţin adevărate.
Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?
Că reuşesc, în anumite cazuri, să le ofer mult mai mult decât limba gemană.
Lăsând puțin la o parte activitatea profesională, ce iți place să faci în timpul liber? Vorbește-ne puțin despre omul Octavian. 🙂
Îmi place să găsesc fericire şi bucurie în simplele lucruri ale vieţii. Mă relaxez în natură de câte ori am ocazia, mă bucur de o masă şi un vin bun, de stat la „taclale” cu oameni, citit, văzut filme, sport, etc. Şi îmi mai place să ajung să mă cunosc eu pe mine însumi destul de mult, încât să pot să îmi aleg eu experienţele pe care vreau să le trăiesc şi nu să fiu o frunză-n vânt.
Dacă ai decide să pleci într-o vacanță prelungită, ce loc ai alege și de ce?
Probabil aş alege o vacanţă care să îmi ofere nişte experienţe din care să învăţ şi să înţeleg lucruri. Prefer muntele dar nu neapărat.
În materie de gastronomie, care este bucătăria ta internațională preferată?
Îmi place bucătăria chinezească europeană, italienească, dar cred că îmi face cu ochiul mai mereu cea românească, ţărăneasca.
Care este cartea care a avut un impact major asupra ta și pe care o recomanzi fără să stai pe gânduri?
Am citit multe cărţi cu un impact mare asupra mea. O să numesc una dintre primele cărţi, deşi pentru mine acum nu e cea mai revelatoare – „Profeţiile de la Celestine”, de James Redfield.
Și ultima, dar nu cea din urmă întrebare: Seinfeld sau Friends?
Nici, nici. David Chappelle.