Log in CANDO
Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Cultural tips: Ce să știi dacă pleci în vacanță într-o țară arabă

Eucom » Blog » Cultural tips: Ce să știi dacă pleci în vacanță într-o țară arabă
Cultural tips: Ce să știi dacă pleci în vacanță într-o țară arabă - eucom.ro

Călătoriile te lasă fără cuvinte, apoi te transformă într-un povestitor, spunea savantul și călătorul musulman Ibn Battuta. Țările islamice devin destinații tot mai populare de călătorie pentru turiștii din întreaga lume. Și pentru că există o mulțime de religii și culturi amestecate, uneori este mai greu să distingi care sunt regulile de comportament „acceptabile”. Din acest motiv, îți prezentăm în cele ce urmează câteva reguli pe care să le respecți atunci când vizitezi o țară arabă.

Înțelegerea culturii

Conceptul islamic de „haya”, care se traduce în limba română prin „modestie”, se referă la modul în care te comporți în societate și la menținerea unei bune „imagini publice”. Se aplică mai ales atunci când vine vorba de femei, având în vedere faptul că reputația unei femei este foarte importantă în culturile musulmane.

Codul vestimentar

Îmbracă-te modest. Nu numai localnicii, ci și turiștii trebuie să se conformeze la această regulă atunci când vizitează o țară arabă.

Doar în Arabia Saudită și în Iran femeile sunt obligate să poarte o eșarfă care să le acopere capul. Totuși, în orice țară musulmană, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, este recomandat ca îmbrăcămintea să acopere măcar umerii, iar pantalonii sau fustele să acopere genunchii.

Fiecare țară musulmană are propriile reguli și recomandări, dar ține minte că majoritatea regulilor specifică doar cât de lungi trebuie să fie hainele, nu și cât de strâmte. Doamnele și domnișoarele ar trebui să rețină că bărbații localnici tind să privească insistent și chiar să hărțuiască verbal femeile care încalcă normele modestiei.

Afecțiunea în public

Și în acest caz, regulile diferă de la o țara musulmană la alta. De exemplu, în Dubai este permis să te ții de mână și să te săruți în public cu persoana iubită, în timp ce în Arabia Saudită gesturile de afecțiune sunt interzise cu desăvârșire și riști să fii arestat  dacă încalci aceste reguli.

Consumul de alcool

În mod tradițional, Islamul interzice alcoolul, însă nu toate țările arabe au parte de prohibiție totală. În cele mai multe cazuri, precum în Maldive, consumul de alcool este permis doar în hoteluri și localuri destinate turiștilor. Țări precum Turcia, Maroc sau Egipt nu au interdicții asupra băuturilor alcoolice, însă în Arabia Saudită sau Kuweit este interzis complet.

Interacțiunea cu musulmanii

În general, un bărbat musulman nu îmbrățișează sau strânge mâna unei persoane de sex opus, decât dacă este înrudită cu ea. Uneori, nici măcar conversațiile între sexe opuse nu sunt privite cu ochi buni. Atunci când interacționezi cu localnicii, cel mai simplu este să-i lași pe ei să facă primii pași și apoi să le urmezi exemplul.

De asemenea, în Orientul Mijlociu, pantofii sunt consideraţi un lucru murdar și este important să-i dai jos înainte să intri într-o moschee sau înainte să te așezi pe un covor pentru a servi masa. Nu în ultimul rând, evită să arăți cuiva talpa piciorului, deoarece reprezintă o insultă.

Poate că aceste reguli ți se pot părea îngrăditoare, dar ele nu ar trebui să îți strice bucuria de a vizita o țară arabă. Ospitalitatea face parte din cultura musulmanilor, nu te lăsa influențat de prejudecăți și vei avea parte de una dintre cele mai fascinante experiențe de călătorie.

Data articol: 2 septembrie 2019