Log in CANDO
Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Interviu cu Mădălina – Trainer Limba Engleză

Eucom » Blog » Interviu cu Mădălina – Trainer Limba Engleză

Mădălina, ne poți spune de unde a pornit pasiunea ta pentru predat? 

Au fost cel putin trei factori care m-au influențat. Primul a fost faptul că parinții mei au fost amandoi învățători. Îmi aduc aminte, când nu mă puteam juca cu alți copii, obișnuiam să umplu geanta mamei cu hârtii și cărți și să le predau papușilor. Mai târziu am descoperit cărțile și mi-am dorit, in egală măsură să devin scriitor, așa ca îmi plictiseam prietenele cu încercările mele literare (jurnale, ‚romane’, piese de teatru, nu poezii!). Cred că, în același timp, am început să iubesc limba engleză. Nu cred că m-am gandit vreodată la alta carieră, iar când am terminat Facultatea de Litere în 95, am început să predau.

La ce vârstă ai învățat limba engleză, și ce te-a ajutat cel mai mult în acest proces?

În clasa a 2-a, pe la 8 ani. Era totul absolut nou, toți primiserăm nume noi (eu eram Theo, al doilea nume al meu, pe care nu l-am folosit niciodată, cu excepția orelor de engleză!), dar și lucrurile din jurul meu primeau nume noi: book, pencil, boy, girl… Era magic! Apropo, seria urmatoare de căței ai bunică-mii au primit nume englezesti: Betty și Lucy. Cred că engleza a fost scânteia care a aprins imaginația mea de copil de atunci și nu cred ca m-am oprit vreodată din a învața, din a afla lucruri noi prin filtrul ei.

A existat un profesor în școala generală sau liceu care consideri că a avut un impact puternic asupra ta? În ce mod te-a influențat?

Au fost foarte mulți profesori pe care i-am iubit: de română, de engleză, de franceză, de geografie din gimnaziu, de istorie din liceu și chiar o doamnă profesoară de chimie care m-a facut să iubesc chimia în gimnaziu. Dar abia când m-am hotărât să dau la litere și am început să mă pregătesc intens, am descoperit doi profesori extraordinari: d-na Doina Jela (limba română) si d-l Radu Șuiu (limba engleză). Explicațiile d-lui Șuiu mi-au răsunat ani în șir în minte de câte ori predam ceva, în special timpurile verbale!

De ce Eucom? 🙂

Am început să colaborez cu EUCOM în decembrie 2014. Cred că a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o în acel an, un an greu pentru mine. Ce m-a făcut să ramân alături de EUCOM au fost provocările, un anumit standard pe care EUCOM îl impune și care te face să te respecți pe tine, în primul rănd. Ai o anumită satisfacție când reușești să dai și 101% randament, iar efortul tău nu trece neobservat, în principal de cursanții tăi.

Cât de important consideri că este să găsești un mod creativ și distractiv de a preda/învăța o limbă străină?

Esențial! Nu suntem la școală, nu suntem recompensați că atingem anumite standarde, stăm linistiți în bancă iar profesorul scrie pe tablă toată ora și gata! Ca trainer, trebuie să pui accent pe metode eficiente de predare și învățare, nu doar pe conținut, să îi cunoști foarte bine pe cei din fața ta și să îi împingi, cu blândețe, să iși depășească limitele.

Există un mit potrivit căruia adulții învață mult mai greu limbi străine, comparativ cu copiii. Mulți adulți sunt descurajati și se tem să se înscrie la cursuri, din acest motiv. Tu ce părere ai despre asta?

Că este un mit. Trebuie să îți încurajezi cursanții, să le lauzi progresul constant. Chiar și așa, abia când reușesc să aibă o conversație cu cineva, să inteleagă versurile unui cântec ascultat în afara sălii de curs, încep să realizeze progresul făcut și sunt foarte mândri de ei.  Nu încetăm să invățăm pentru că am atins o anumită vărstă sau că am terminat școala, de învațare depinde adaptabilitatea și progresul nostru.

Care e cea mai amuzantă experiență a ta din timpul orelor de curs?

Nu trece o sesiune de curs fară a ne amuza, chiar nu știu ce aș putea alege. Sunt rare sesiunile în care nu avem un board game sau joc de rol cu care să ne delectăm, așa că momentele amuzante sunt spontane.

Ți-ai propus să înveți și alte limbi străine în viitor?

De ce nu?  Aș vrea să încerc să învaț spaniola. Dar, cum nu am timp să urmez un curs, aș încerca să o ‘prind’ din filme și cântece, cum am făcut cu limba italiană.

Care e cel mai important sfat pe care l-ai oferi unei persoane care tocmai s-a apucat să studieze o limbă străină?

Să rămână deschiși și disponibili pentru orice sursă, orice canal prin care pot achiziționa cunoștințe noi: știri, tutoriale Youtube, Graded Readers…

Care este cel mai memorabil feedback pe care l-ai primit din partea unui cursant?

Am avut un cursant cu care am făcut 4 module consecutiv și m-a recomandat si colegilor lui. Un alt cursant mi-a mărturisit faptul că l-a speriat insistența mea de a folosi doar limba engleză în sala de curs dar este foarte încântat de rezultate, are totală încredere în alegerile mele.

Lăsând puțin la o parte activitatea profesională, ce iți place să faci în timpul liber? Vorbește-ne puțin despre omul Mădă Negrea. 🙂

Îmi place să citesc. Provocarea mea anul acesta este să citesc 52 cărți, una pe săptămână. Îmi place să mă plimb, în special dimineața. Îmi plac weekend-urile și vacanțele, cînd pot să citesc, să mă plimb și să călătoresc cu familia. Îmi place să încerc lucruri noi.

Dacă ai decide să pleci într-o vacanță prelungită, ce loc ai alege și de ce?

Mi-ar plăcea să am un camper și să petrec 3 luni de vară plimbându-mă dintr-un loc în altul (nu contează unde), să stau și să citesc sub o umbrelă cu un frappucino în mână… Asta pot să fac și în gradina mea, de aceea mă simt la fel de bine și acasă.

În materie de gastronomie, care este bucătăria ta internațională preferată?

Thai dar și mexicană. Cu cat mai picantă, cu atât mai bine. Din pacate, sunt la dietă. Din când în când mă mai revolt și atunci mănânc orice, mai ales dulciuri.

Care este cartea care a avut un impact major asupra ta și pe care o recomanzi fără să stai pe gânduri?

‘The Hour I First Believed’ – Wally Lamb, ‘Time Traveler’s Wife’- Audrey Niffenegger, ‘Educated’ – Tara Westover. Nu este o idee bună să mă întrebați de cărți, s-ar putea să vă treziți cu o listă!

Și ultima, dar nu cea din urmă întrebare: Seinfeld sau Friends? 🙂

Seinfield, mai subtil dar și mai caustic.

Data articol: 22 iulie 2019