Log in CANDO
Află ce tip de curs li se potrivește colegilor tăi și cât costă această investiție. Află acum

Cum înveți mai ușor o limbă străină – tips&tricks

Eucom » Blog » Cum înveți mai ușor o limbă străină – tips&tricks
Cum înveți mai ușor o limbă străină – tips&tricks - eucom.ro

Fluența într-o limbă străină (sau mai multe) este unul dintre cele mai importante și căutate skill-uri, în procesele de recrutare. Dacă ai decis să înveți o limbă străină, nu îți oferim doar felicitări și încurajări, ci și o serie de sfaturi care își vor dovedi foarte rapid eficiența, indiferent dacă înveți individual sau urmezi un curs în limba respectivă.

Folosește repetiția spațiată

Repetița spațiată este una dintre cele mai eficiente metode de memorare pe termen lung. Este în strânsă legătură cu noțiunea de „curba uitării”, care ne arată ritmul în care scade acuratețea informațiilor pe care le-am memorat, odată cu trecerea timpului. Ea spune cam așa: în prima zi reținem 100% din informațiile învățate, a doua zi pierdem  50%-80% din informații, dacă nu le folosim în niciun fel, după 7 zile rămân cam 10-20%, iar după o lună ne amintim mai puțin de 5% din ce am învățat. Pentru a preveni ca această curbă să fie atât de abruptă, e nevoie să repetăm informațiile învățate în mod proporțional cu riscul de a fi uitate: mai mult imediat după ce am învățat si mai puțin, dar constant, pe măsură ce trece timpul.

Înconjoară-te de surse de invățare

De engleză suntem înconjurați pretutindeni, însă dacă încerci să înveți o limbă mai puțin utilizată, e nevoie să cauți intenționat resurse de care să te ajuți: găsește câteva posturi radio și ascultă de toate: muzică, știri, meteo, secțiunea sportivă. Familiarizează-te cu expresiile lor cele mai uzuale, la început nu vei înțelege mare lucru, însă entuziasmul care te cuprinde atunci când recunoști o expresie este neprețuit.  Uită-te la filme, citește foarte mult (cărți, articole, tot ce găsești, te ajută enorm la partea de vocabular), setează-ți pe telefon și laptop browser-ul în limba pe care o studiezi.

Nu aștepta să stăpânești perfect gramatica înainte să începi să conversezi

Cu cât aștepți mai mult înainte să începi să vorbești, cu atât îți va scădea mai tare încrederea în sine. Gândește-te la asta: oamenii te vor înțelege și dacă nu nimerești de fiecare dată timpul potrivit. În plus, când ești la început de drum, nimeni nu are așteptarea din partea ta să vorbești perfect, așa că ăsta e momentul cel mai bun să faci greșeli și să înveți din ele. Dacă cunoști o persoană care vorbește limba pe care vrei să o înveți, roag-o să te ajute, faceți conversație de câte ori puteți, față în față sau prin skype/telefon. Cere-i feedback după fiecare interacțiune,  o să observi foarte repede progrese.

Fă din procesul de învățare unul distractiv

Probabil cu toții ne amintim modalitățile rigide pe care le foloseau profesorii în predarea limbilor străine în școli. Partea bună este că acum există o mulțime de tehnici și aplicații cu ajutorul cărora te poți distra în timpul procesului de învățare. În fucție de ce hobby-uri ai, le poți integra cu succes în procesul de învățare. De exemplu, dacă îți place să cânți, te poți înregistra în timp ce interpretezi cântece în limba pe care o înveți, urmând să îți asculți pronunția și să exersezi până ești mulțumit(ă) de rezultat.

Data articol: 1 aprilie 2019