2 idei profunde, care îți vor schimba felul în care vezi viața, desprinse din limba coreeană
Un întreg univers te așteaptă cu porțile deschise atunci când începi să înveți o nouă limbă. Deodată, ai acces la valori noi, perspective diferite de a vedea viața, informații prețioase, cuvinte noi care îți îmbogățesc nu doar vocabularul, ci și sufletul. Limba este vie și dezvăluie o mulțime de lucruri despre oamenii care o vorbesc. Despre felul în care își petrec zilele, despre modul în care se raportează la lumea înconjurătoare sau la alți oameni, despre lucrurile și ideile pe care le prețuiesc.
Să luăm exemplul limbii coreene, care este unică și izolată, ceea ce înseamnă că nu are legătură cu nicio altă limbă de pe planetă. Dacă majoritatea limbilor provin dintr-o familie mai mare și se înrudesc și cu alte limbi (precum se înrudesc româna, franceza și italiana, spre exemplu), limba coreeană este considerată o limbă izolată de către lingviști, pentru că nu se înrudește cu nicio altă limbă. Și nu doar limba este unică, ci și alfabetul coreean, care este unic în lume, creat special pentru limba coreeană, de către regele Sejong, în secolul XV. Deși limba exista de mai bine de o mie de ani, coreenii foloseau, până la regele Sejong, caracterele chinezești în scris. Regele a creat acest alfabet din dorința de a alfabetiza poporul său. Alfabetul are 24 de litere care sunt grupate în scris în blocuri de silabe formate din 2, 3 sau 4 litere, ce se scriu împreună, într-un cadran, și se citesc de la stânga la dreapta. Hangul, alfabetul coreean, este unul dintre cele mai tinere din lume și este considerat și unul dintre cele mai simple și bine întocmite, fiind descris de către lingviști drept remarcabil.
Coreenii își iubesc atât de mult alfabetul și limba scrisă, încât i-au dedicat o sărbătoare națională anuală, atât în Coreea de Sud cât și în Coreea de Nord, denumită Ziua Alfabetului.
Pe lângă plăcerea de a studia graiul frumos și unic al acestei țări ce atârnă ca o uriașă picătură de rouă pe coasta Asiei de Est, vei afla și idei care îți lărgesc orizonturile și te fac să privești viața dintr-o altă perspectivă – mai profundă, mai amplă.
Semnele care compun vocalele limbii coreene reprezintă cerul, pământul și omul ‘●’ ‘ㅡ’ ‘ㅣ’
Acesta este poate cel mai interesant și profund amănunt pe care îl descoperi la începutul cursurilor de limba coreeană. Formele care compun vocalele alfabetului coreean repezintă cerul, pământul și omul. Prima formă de bază, ‘●’, reprezintă cerul, a doua, ‘ㅡ’ , simbolizează pământul, iar a treia formă, ‘ㅣ’ , indică ființele umane, care stau pe pământ, sub cerul înstelat. Acestea trei sunt considerate elementele fundamentale ale lumii în majoritatea culturilor asiatice. O frumoasă metaforă care exprimă poziția duală a omului, aflat între cer și pământ, de-a pururi oscilând între material și spiritual. Este poate cea mai profundă și poetică idee pe care o poți descoperi în legătură cu un alfabet.
Coreenii folosesc adesea „noi” în loc de „eu”, datorită valorilor confucianiste
În situațiile în care noi am spune „al meu” sau „eu”, folosind singularul, coreenii folosesc pluralul, spunând „al nostru” sau „noi”. Această practică provine din filozofia confucianistă și valorile ei, prin care se pune accentul pe comunitate și familie, nu pe individ. Coreenii pun întotdeauna comunitatea, familia, înaintea individului, fapt care i-a ajutat de-a lungul timpului. Solidaritatea și puternicul simț colectiv i-a făcut să muncească cot la cot, ajungând, în doar câteva decenii, dintr-o Cenușăreasă a Asiei, o țară aflată în topul celor mai bogate din lume. De exemplu, atunci când Coreea de Sud se afla într-un impas financiar, cetățenii de rând au donat orice aveau de valoare, inclusiv verighetele de aur, astfel încât statul să își poată plăti datoria națională. Cum spunea celebrul poet John Donne, nici un om nu este o insulă – toți suntem parte a unui continent, a unei țări, a unei familii. Iar dacă tratăm viața noastră așa, fiind parte dintr-un tot unitar, împreună putem evolua mult mai repede și mai mult decât am face-o individual.
„No man is an island entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main.” John Donne
Aceste 2 idei profunde despre viață sunt doar câteva exemple de lucruri pe care le poți descoperi atunci când te aventurezi să înveți o nouă limbă străină. Un întreg univers fascinant te așteaptă – trebuie doar să deschizi poarta și să faci primul pas.