11 lucruri fascinante despre limba maghiară
Limba oficială a Ungariei este complexă și unică: în ciuda poziționării țării în Europa centrală, dialectul său nu seamănă deloc cu cel vorbit în națiunile învecinate. Aruncăm o privire la 11 lucruri interesante despre limba maghiară pe care poate nu le știați înainte.
Este una dintre cele mai greu de învățat limbi din lume
Oricine învață limba maghiară va fi dornic să vă spună că este una dintre cele mai dificil de învățat limbi. În timp ce opinia variază, majoritatea oamenilor sunt de acord că se află în top 10 datorită numeroaselor reguli complexe.
Este vorbită de doar 14 milioane de oameni
Ungaria este o țară mică, cu aproximativ 9,8 milioane de locuitori, dar – poate surprinzător – nu este singura țară în care se vorbește maghiara. Zonele din jurul țării, care făceau odinioară parte a Regatului Ungariei, găzduiesc aproximativ 2,2 milioane de vorbitori de maghiară. Țări precum Austria, Croația și Slovenia sunt incluse în listă, în timp ce limba maghiară este vorbită și peste un milion de nativi care trăiesc în România.
Provine din Asia
Limba maghiară este total diferită de dialectele vorbite de vecinii săi, care vorbesc de obicei limbi indo-europene. De fapt, maghiara provine din regiunea Uralică din Asia și aparține grupului de limbi finno-ugrice, ceea ce înseamnă că rudele sale cele mai apropiate sunt de fapt finlandeza și estona.
Are 14 vocale
Cele cinci vocale cu care suntem obișnuiți pălesc în comparație cu totalul maghiarei de 14. Pe lângă vocalele de bază „a, e, i, o, u”, limba maghiară include și alte 9 variații ale acestora: á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü, ű. Pronunția fiecăruia este ușor diferită și poate schimba complet sensul unui cuvânt.
Ordinea cuvintelor este flexibilă
Când puneți cap la cap o propoziție în maghiară, există o serie de opțiuni în ceea ce privește ordinea cuvintelor (de parcă lucrurile nu ar fi destul de complicate!). Deși ordinea cuvintelor este flexibilă, nu este complet gratuită – există încă reguli despre modul în care trebuie aranjate cuvintele. Aceasta depinde de accentul propoziției și de sensul transmis.
Un maghiar a vizitat probabil America înaintea lui Columb
Cristofor Columb este renumit pentru călătoriile sale în America, dar limba maghiară poate fi o dovadă că un maghiar a fost acolo înaintea lui. În Muzeul Comitatului Yarmouth, poate fi găsită o piatră care este inscripționată cu o formă timpurie de maghiară veche – care era dialectul dintr-o vreme cu mult înainte ca Columb să exploreze Pământul.
Cel mai lung cuvânt are 44 de litere
Fără echivalent în limba engleză, cel mai lung cuvânt al Ungariei este expresia de 44 de litere: Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért. Poate din cauza lungimii sale, nu este folosit în conversația zilnică în mod regulat. Ce înseamnă? „din cauza străduinței tale continue de a nu fi ponegrit”.
Dar, de fapt, cuvintele pot fi mult, mult mai lungi
Maghiara este o limbă aglutinantă, ceea ce înseamnă că diferite componente gramaticale – cum ar fi afixele și tulpinile – pot fi adăugate unui cuvânt pentru a-i crește lungimea (și a-i schimba sensul). Datorită acestui fapt, în trecut au fost create cuvinte cu mai mult de 100 de litere, deși cu cât cuvântul este mai lung, cu atât poate avea tendința de a-și pierde sensul.
Maghiara este fidelă rădăcinilor sale
De-a lungul anilor, de la crearea sa ca limbă, maghiara a evoluat și s-a schimbat la fel ca orice alt dialect. Cu toate acestea, rămânând fidelă rădăcinilor sale străvechi, limba maghiară conține 68% dintre etimonii sau cuvintele sale originale. Comparând acest lucru cu cei 4% reținut de limba engleză, sau cu cei 5% păstrați de ebraică, este cu atât mai impresionant.
Are două cuvinte pentru culoarea roșu
Când se confruntă cu descrierea a ceva roșu, maghiarii au două cuvinte din care să aleagă. „Piros” și „vörös” oferă ambele același sens. Cu toate acestea, ușor confuz, ele sunt interschimbabile în unele cazuri și nu în altele. Vinul este întotdeauna vörös, de exemplu, în timp ce sângele sau un trandafir pot fi oricare.
Alfabetul are 44 de litere – iar unele litere au de fapt 2 sau 3 părți
Nu numai că alfabetul maghiar conține 44 de litere în total, dar unele dintre cele numărate ca litere sunt de fapt formate din două sau chiar trei. Inca confuz? Luați, de exemplu, „dzs”, o literă din alfabetul maghiar pronunțată ca „j”, sau „sz” care echivalează cu „s”.