10 motive pentru care merită să înveți o limbă străină
Vrei să înveți o limbă străină însă găsești tot felul de scuze? Cu siguranță că ai motivele tale pentru care trebuie să faci asta, însă noi venim cu extra zece care, sperăm noi, te vor motiva să faci pasul spre multilingvism.
- Ți se îmbunătățește capacitatea analitică a creierului
Învățarea unei limbi străine implică rezolvarea constantă a provocărilor lingvistice, precum gramatică, vocabular și construcții sintactice. Acest proces antrenează creierul în abilitatea de a identifica și rezolva probleme, deoarece trebuie să găsești modalități de a te exprima și de a înțelege limbajul într-un context nou și dezvoltă abilitatea de a gândi într-un mod abstract și flexibil.
- Îți crește nivelul de creativitate
Învățarea unei limbi străine deschide uși către o nouă cultură și mod de viață. Expunerea la perspective, tradiții și moduri de gândire diferite poate alimenta creativitatea prin expunerea la noi idei și abordări. Poți integra elemente din cultura străină în propria ta exprimare și crea un mix inedit de influențe.
- Ți se îmbunătățesc abilitățile de comunicare
La mai toate cursurile de limbi străine, ești nevoit să comunici cu profesorul sau colegii în limba respectivă pentru a-ți îmbunătăți exprimarea. La pachet cu aceasta vine și deschiderea față de interlocutor și o abilitate mai bună de comunicare în general care se va vedea indiferent de limba în care vorbești.
- Vei fi mai căutat de reprezentanții HR
Trăind în secolul XXI, să cunoști o singură limbă a început să devină un impediment în obținerea unui loc de muncă. Astfel, o persoană bilingvă are un avantaj distinct pe piața globală. Studiul limbilor străine îți crește oportunitățile de a obține un loc de muncă în guvern, afaceri, medicină, drept, tehnologie, armată, industrie, marketing și multe altele.
- Îți îmbunătățește cunoștințele de limbă română
În timpul procesului de învățare a unei limbi străine, vei fi expus la structuri gramaticale diferite și te vei confrunta tot timpul cu conceptele de caz, acord, timp, părți de propoziție, etc. Această expunere îți poate dezvolta înțelegerea asupra funcționării gramaticii și a vocabularului limbii române, permițându-ți să faci conexiuni și să observi similarități și diferențe între limbi.
- Vei deveni mai empatic și mai tolerant
Învățarea limbilor străine îmbunătățește toleranța oamenilor față de necunoscut și ambiguitate. Odată ce începi să ieși din zona ta de confort și începi să cunoști alte culturi, devii automat mai empatic și mai deschis față de tot ce e nou.
- Începi să apreciezi diversitatea culturală
Acest punct este bine conectat cu cel de mai sus. Limba se află în strânsă legătură cu cultura și, învățând o nouă limbă, obții o nouă perspectivă asupra obiceiurilor, tradițiilor, valorilor și credințelor oamenilor care vorbesc acea limbă. Această expunere favorizează o mai mare apreciere pentru bogăția și diversitatea diferitelor culturi.
- Îți deschide ușa către artă și științe
Limbile străine îți deschid ușa către artă, muzică, dans, modă, bucătărie, film, filozofie, știință și multe altele. Altfel vei înțelege muzicalitatea operei lui Baudelaire sau hilaritatea filmelor lui Francis Veber dacă cunoști limba franceză.
- Îți îmbunătățești memoria
Învățarea vocabularului, a regulilor gramaticale și a structurilor lingvistice stimulează memoria și retenția informațiilor. Creierul trebuie să stocheze și să acceseze cuvinte și reguli în timpul conversațiilor și comunicării și astfel poate consolida capacitățile cognitive legate de memorie și abilitatea de a accesa informații.
- Călătorești mai plăcut
Cui nu îi face plăcere să meargă într-o țară străină și să înțeleagă ce scrie pe meniu, pe afișe sau să ceară fără probleme indicații de la localnici? Fă-ți un cadou și fii chiar tu persoana asta data viitoare!
Dacă te-am convins, înscrie-te chiar acum la cursurile Agile Learning oferite de Eucom aici! (https://www.eucom.ro/agile-learning/)